Αντιμέτωπες με ένα ακόμη πρόβλημα αναμένεται να βρεθούν εφεξής οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Αυτή τη φορά το ζήτημα αφορά τις σχέσεις με τους εργαζόμενους.

Εκτός από τα νέου τύπου και φτωχότερα προγράμματα εθελούσιας εξόδου στο κάδρο προστίθεται και η μετακίνηση αρκετών τραπεζοϋπαλλήλων στις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Το ζήτημα έχει ήδη ανακύψει στους κόλπους των εργαζομένων και σύμφωνα με τις πληροφορίες η ηγεσία της ΟΤΟΕ αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να καταθέσει τις προτάσεις της με στόχο την διασφάλιση των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κατάσταση, όμως, δεν είναι απλή και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι εποπτικές αρχές πιέζουν για μείωση του προσωπικού και αντίστοιχα των καταστημάτων, τόσο για λόγους έλλειψης κερδοφορίας, όσο και για λόγους μετατόπισης των τραπεζικών εργασιών στο τιτάνιο έργο μείωσης των κόκκινων δανείων. Στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί η ψηφιακή εξέλιξη, η οποία περιορίζει τις ανάγκες σε προσωπικό.

Σύμφωνα με τα πλάνα μείωσης του προσωπικού οι τράπεζες εξετάζουν την αποχώρηση 5.000 εργαζόμενων κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση. Από την πλευρά της ΟΤΟΕ προτείνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες να υπογράψουν με το προσωπικό που θα μετακινηθεί «δανειστικές» συμβάσεις εργασίας με την άλλη εταιρεία οι οποίες θα προβλέπουν την διατήρηση την υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών. Η πρόταση, όμως, σκοντάφτει στις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις που προκαλεί.

Η μεταφορά σε SPV

Το νέο μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών κατόπιν της ουσιαστικής απόφασης να αντιμετωπίσουν με επιθετικό τρόπο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγεί στην ίδρυση των SPV. Ήδη, το εγχείρημα έχει δρομολογηθεί στην Eurobank και στην τράπεζα Πειραιώς και αντίστοιχες κινήσεις εξετάζονται κι από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Στις δύο τράπεζες ικανός αριθμός των εργαζομένων – η πλειονότητα εκείνων που εργάζονται στις εσωτερικές διευθύνσεις με αντικείμενο τα NPLs – εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν στις εταιρείες ειδικού σκοπού, με νέες τύπου εργασιακές συμβάσεις.  Πόσω μάλλον όταν βασικοί μέτοχοι των εν λόγω οχημάτων αναμένεται να είναι ξένες επιχειρήσεις, εξειδικευμένες στην διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων εταιρείες.

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος και, στο κομμάτι της διαχείρισης των ακινήτων με τα οποία βρίσκονται και θα βρεθούν στο μέλλον οι τράπεζες, κυρίως μέσω των πλειστηριασμών.

Το νέο τοπίο βρίσκεται ακόμη στην αρχή της διαμόρφωσής του και αναμένεται τους επόμενους μήνες να κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ διοικήσεων και εργαζομένων.

«Απόλυση» με μπόνους

Το άλλο μοντέλο αποχώρησης στηρίζεται επί της ουσίας στην απόλυση με αποζημίωση αλλά και μπόνους για όσους απέχουν λίγα χρόνια από την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στα μπόνους περιλαμβάνεται η κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και των ενσήμων.

Η αποζημίωση θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη εργασίας.

euro2day.gr