Σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η χώρα και ειδικότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να προωθήσουν σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τις οφειλές χιλιάδων εργαζομένων (120 δόσεις)  αλλά και την επανεξέταση του θέματος των συντάξεων χηρείας, οι οποίες όπως φαίνεται δεν θα περικοπούν.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε την περικοπή τους, αυτό ωστόσο θα αλλάξει όχι μόνο γιατί θεωρήθηκε άδικο αλλά και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με τόσα μέτωπα ανοικτά. Εκτιμάται ότι αν με τη συμβολή της τρόικας – η Ευρώπη διάκειται “συμπαθητικά” απέναντί του ειδικά μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την πανηγυρική υποδοχή που έτυχαν Τσίπρας και Ζάεφ πρόσφατα στο Μόναχο  –  πετύχει και τις 120 δόσεις για την εφορία, η εικόνα του θα αλλάξει προς όφελός του.

Επί τάπητος άμεσα και το θέμα των νέων συντάξεων χηρείας. Το ερώτημα είναι αν θα πρόκειται για αναστολή ως τις εκλογές και αργότερα επιστρέψει κανονικά! Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχων για θανάτους μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου – Μάιος 2016/  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαιούχοι συνταξης που πλήττονται από τον Νόμο Κατρούγκαλου είναι ηλικίας 52-55 χρόνων.

Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι επιζώντες σύζυγοι που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη δια βίου. Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή έως ότου τα παιδιά κλείσουν τα 18 ή τα 24 έτη αντίστοιχα και σε κάθε περίπτωση για τουλάχιστον μια 3ετία.

Αντίθετα, όσοι χήροι/χήρες ήταν τη στιγμή του θανάτου κάτω των 55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά, δικαιούνται σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία, εάν δεν έχουν συμπληρώσει τα 55 έτη, η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Αυτή την περικοπή εξετάζεται να μεταθέσει το υπουργείο.

ΕΦΚΑ, δόσεις

Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου η περίφημη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που θα φτάνουν τις 120 δόσεις. Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, ενώ εκτιμάται ότι αφορά και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν κλείσει τις εταιρείες τους, αλλά εξακολουθούν να οφείλουν στο ταμείο τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει κούρεμα οφειλής που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70%, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεςι