Ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι οµιλητές σε εκδήλωση που οργανώνει η Οµάδα της Προοδευτικής Συµµαχίας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 Πηγη Εθνος 

Στην ίδια εκδήλωση οµιλητές θα βρεθούν στις αρχές Μαρτίου οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου. Την ώρα που η κυβέρνηση καθιστά σαφές πως οι πρωτοβουλίες της για την κεντροαριστερή διεύρυνση αποτελούν στρατηγική της για το επόµενο διάστηµα, οι δύο πολιτικοί θα εµφανιστούν ως οµιλητές στο ίδιο γεγονός, το οποίο, µάλιστα, διοργανώνει η Οµάδα της Προοδευτικής Συµµαχίας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στη διοργάνωση συµµετέχουν επίσης το ελληνικό γραφείο του γερµανικού ινστιτούτου Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, στο οποίο, ως γνωστόν, προεδρεύει η Λούκα Κατσέλη, η οποία ανέλαβε να προσκαλέσει τους Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου, µε τους οποίους διατηρεί προσωπική σχέση.

H εκδήλωση εκ των πραγµάτων παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, σε µια περίοδο κατά την οποία έχει φουντώσει η αντιπαράθεση µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την Κεντροαριστερά, µε την κυβέρνηση να διαµηνύει -ακόµη και στο εσωτερικό της- πως θα συνεχίσει το άνοιγµα προς προσωπικότητες και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει σχέσεις µε την Προοδευτική Συµµαχία των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών, την ώρα που το Κίνηµα Αλλαγής επιχειρεί το τελευταίο διάστηµα επανεκκίνηση στις σχέσεις του µε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίες είχαν παγώσει λόγω της θέσης του για το «Μακεδονικό», αλλά κυρίως εξαιτίας της σύσφιξης των σχέσεων των Σοσιαλδηµοκρατών µε τον Αλέξη Τσίπρα.Στην εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί στις 4 Μαρτίου θα γίνει παρουσίαση της έκθεσης της ανεξάρτητης επιτροπής για την ευηµερία και την ισότητα σε µια βιώσιµη Ευρώπη. Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί πως χθες ο Γιάννης Μπαλάφας, µιλώντας στο Open TV, σχολίασε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, πως είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου καλοδεχούµενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Προσωπικά είµαι υπέρ των συγκλίσεων και οι δυνάµεις που καλύπτουν αυτό που ονοµάζεται ΚΙΝΑΛ εξ αντικειµένου µπορούν να αποτελέσουν µαζί µας ένα ευρύ µέτωπο συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Tην ίδια ώρα, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης εκτίµησε (24/7) πως θα φύγουν και άλλα στελέχη από το ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε πως θα επαναληφθεί το κάλεσµα προς όλες τις προοδευτικές δυνάµεις για την δηµιουργία µίας προγραµµατικής σύγκλισης στη µετεκλογική εποχή. «Θα απευθύνουµε πρόσκληση και προς την Φ. Γεννηµατά και προς τον Στ. Θεοδωράκη. Κάνουµε πολιτική ανοιχτών θυρών» είπε µε την επισήµανση πως οι αντιδράσεις στην υπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα είναι εύλογες, όµως η επιλογή των δύο δεν αµφισβητείται.