Έκδηλες είναι οι προσπάθειες των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο για τη δημιουργία αστάθειας σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης με προφανή στόχο την αποδόμηση του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης, ως έχει σήμερα, και την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιασμό που υλοποιείται με τη συμβολή της Άγκυρας.

Πέραν από τα Στροβίλια οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, προκειμένου να έχουν υπό τον έλεγχο τους όσο το δυνατό περισσότερο έδαφος από τη Νεκρή Ζώνη, με πιο έκδηλα:

– Την προώθηση σκοπιάς και νέων θέσεων στην περιοχή του Αστρομερίτη.

– Το στήσιμο πολυβολείων στην περιοχή της Δερύνειας.

– Συστηματικές παραβιάσεις του στάτους στην Πύλα με παρουσία στελεχών του κατοχικού στρατού και λεγόμενων αστυνομικών παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Ο λεγόμενος “υπουργός Εξωτερικών” του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι, που σήκωσε το βάρος της προσπάθειας αλλαγής του στάτους της Ειρηνευτικής Δύναμης με επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, προέβη σε μια ακόμη κίνηση προκειμένου να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος σε ισότιμο εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας τους να έχουν απευθείας επαφές με τον ίδιο στην περίπτωση που θέλουν να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην επιστολή του αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση στο παρόν στάδιο παραμένει στη θέση ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με την Ειρηνευτική Δύναμη. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες σε παρέμβασή του έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας αστάθειας, που έχει σχέση με τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ μίλησε για πρόβα στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη, σε σχέση με το τι γίνεται στα Στροβίλια. Ο Χρ. Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε κίνδυνο δημιουργίας δεκάδων Στροβιλιών, αν οι προκλήσεις μείνουν αναπάντητες.

Πηγή: Philenews