Η  Γαλλία είναι σύμμαχός μας, και στα πλαίσια αυτά κάνουμε συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις του μετά το εθνικό μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, και ερωτηθείς για σημερινά δημοσιεύματα σε Κυριακάτικες εφημερίδες που αναφέρονται σε ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, κατασκευή ναυστάθμου στη ναυτική βάση στο Μαρί, εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, και σε επικείμενη υπογραφή μεγάλης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη, ότι η Γαλλία είναι σύμμαχός μας και στα πλαίσια αυτά κάνουμε συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση της σχέσης μας, είτε αυτή αφορά το Μαρί, όπως έχετε αναφέρει, είτε αεροπορική βάση ή οτιδήποτε άλλο”.

«‘Έχει σχέση ξεκάθαρα με την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων μας μαζί με τη Γαλλία», σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως η Κύπρος καθίσταται μια περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «εάν δουλέψουμε με σοβαρότητα πιστεύω ότι αυτό που διαλαλούμε συνέχεια», ότι δηλαδή η Κύπρος έχει ρόλο να διαδραματίσει όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή μας, «μπορούμε να το πετύχουμε με αυτές τις συνεργασίες».

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως αυτό αφορά και τις διμερείς συνεργασίες της Κύπρου με ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις τριμερείς συνεργασίες που έχουμε. Δεν είναι απλώς λόγια. Συνέχεια γίνονται έργα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε.

Εξάλλου σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως αναπτύσσεται και μια εμπιστοσύνη προς την Κύπρο, κυρίως από μεγάλες χώρες, ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε πως αυτό είναι συνέπεια της αξιοπιστίας που έχουμε για αυτά τα ζητήματα.

Αναφερόμενος στο σημερινό εθνικό μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ο κ. Αγγελίδης είπε πως αυτό, όπως και κάθε εθνικό μνημόσυνο, «ουσιαστικά θα πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε όλοι για συλλογική εργασία για το καλό της πατρίδας. Νομίζω μόνο αυτό είναι το μήνυμα της ημέρας έναντι όλων των ηρώων μας», σημείωσε.

KYΠΕ