Αρχική Πολιτική Δημογραφικό – Μητσοτάκης: 2.000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο – Τσίπρας: Σοβαρή πρόταση...

Δημογραφικό – Μητσοτάκης: 2.000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο – Τσίπρας: Σοβαρή πρόταση αλλά φιλοδώρημα

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού κατέθεσαν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή, χωρίς να λείψουν και οι αντιπαραθέσεις.

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη.

Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Η ανατροπή της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων δεν πρέπει να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας, χωρίς ενσωμάτωση των μεταναστών, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μείωση της ανεργίας, προστασία της εργασίας και αύξηση των μισθών συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την επίλυση του δημογραφικού, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί, πρόσθεσε.

επεσήμανε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη.

Μητσοτάκης: Tα μέτρα που προτείνουμε

Υπονομεύεται το μέλλον του έθνους και της χώρας. Γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους, τόνισε ο πρ. της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το δημογραφικό.

Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους. Και χωρίς ανάπτυξη – δηλαδή δουλειές, έσοδα και εισφορές – δεν υπάρχουν ούτε μισθοί και συντάξεις ούτε Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και ούτε εθνική ασφάλεια!» πρόσθεσε .

«Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για εμάς, η κεντρική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Σε μία οικονομία, που θα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από τους σημερινούς».

«Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού, που δεν πρέπει να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το κόστος αυτού του μέτρου δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. το χρόνο».

«Το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. Ενώ πρόσθετα κίνητρα δίνονται ειδικά ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια» ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού με κυβέρνηση ΝΔ» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «Θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί ασύδοτοι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία. Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων».

Γεννηματά: 12 μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη των νέων οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος κατέθεσε στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Στα προτεινόμενα μέτρα είναι μεταξύ άλλων η χορήγηση 200 ευρώ – για μία τριετία- σε οικογένειες που αποκτούν παιδί και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Με βάση την πρόταση του ΚΙΝΑΛ το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται σε ζευγάρια που είτε δεν έχουν ακόμα παιδί είτε έχουν μόνο ένα παιδί. Αναγκαία προϋπόθεση είναι το ετήσιο καθαρό εισόδημα να είναι έως 25.000 για ζευγάρια που έχουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο και 20.000 ευρώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Κουτσούμπας: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μιλούν για στήριξη όταν με το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετούν η εργοδοσία ξεσαλώνει

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει ένα νέο ζευγάρι είναι το κύριο ζήτημα που επιδρά στην απόφασή του να αποκτήσει παιδιά, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα.

Τόνισε επίσης ότι με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει κυριολεκτικά, εκβιάζοντας νεοπροσλαμβανόμενες εργαζόμενες για να βάλουν στο ψυγείο τη χαρά της μητρότητας, ενώ αναφέρθηκε και στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που κινδυνεύουν με απόλυση αν αντιμετωπίζουν δύσκολη εγκυμοσύνη.

Λεβέντης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο – Κάνουν τις οικογένειες να μετανιώνουν που αποκτούν παιδιά

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το δημογραφικό, λέγοντας ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο και σε αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην ομιλία του, αναρωτήθηκε «γιατί όταν κυβερνούν τα κόμματα δεν κάνουν τίποτα;», ενώ σημείωσε πως ενώ στον λόγο θέλουν να βοηθήσουν, όταν διαχειρίζονται την εξουσία κάνουν τις οικογένειες να μετανιώνουν που κάνουν παιδιά. Ακόμη, μίλησε για φαρισαϊσμό και σε αυτό τον τομέα.

Θεοδωράκης για δημογραφικό: Δυστυχώς οι συζητήσεις γίνονται με το βλέμμα στις κάλπες και όχι στις επόμενες γενιές

«Το πρόβλημα του δημογραφικού είναι διττό. Από τη μία έχουμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Από την άλλη έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευσης, καθώς οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν έχουν κανένα κίνητρο να μείνουν στη χώρα», είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συζήτηση επί της εκθέσεως της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό.