Σπάνιος μαυρόγυπας πέρασε όλα τα Βαλκάνια και δηλητηριάστηκε από φόλα στη Μάνη, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η υπεύθυνη πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνα Ντεμίρη. Στο πτηνό είχε τοποθετηθεί πομπός και παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του, συμπληρώνει

Υπάρχει μεγάλο θέμα με τα δηλητηριασμένα δολώματα, τις γνωστές φόλες,στις οποίες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα απαγορευμένα στη χώρα μας από το 1981, αλλά και στην ΕΕ, επισημαίνει η κ. Ντεμίρη, φωτίζοντας και μια άλλη πλευρά του προβλήματος την παράνομη διακίνηση αυτών των φυτοφαρμάκων.
Μέσα σε μια εβδομάδα βρήκαμε νεκρά από φόλες δύο μαυρόγυπες και ένα θηλυκό χρυσαετό. Και στα τρία πτηνά, που είναι προστατευόμενα είδη, είχε τοποθετηθεί δακτυλίδι-πομπός, λέει η κ. Ντεμίρη.

  Γεωγραφική εξάπλωση του μαυρόγυπα

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ο μαυρόγυπας είναι εξαιρετικά σπάνιος και διάσπαρτος μέσα στα όρια κατανομής του, ειδικά στο ευρωπαϊκό τμήμα. Κατά τα άλλα, πρόκειται για επιδημητικό αναπαραγόμενο είδος, εκτός από εκείνα τα μέρη του φάσματος κατανομής, όπου οι σκληροί χειμώνες προκαλούν περιορισμένη υψομετρική μετανάστευση.

Ειδικότερα, στη Ν. Ευρώπη οι ενήλικες είναι επιδημητικοί, ενώ στην Κ. Ασία μερικώς μεταναστευτικοί ακολουθώντας, συχνά, τους ιθαγενείς νομάδες και τα κοπάδια τους. Τα περισσότερα πουλιά αφήνουν την Μογγολία και άλλες βόρειες αναπαραγωγικές επικράτειες, κατά την διάρκεια του χειμώνα, για την ΒΑ. Αφρική και την Μέση Ανατολή, μέσω της Β. Ινδίας και της Κορέας. Άλλοι πληθυσμοί φθάνουν στην Αραβία και τη Ν. Κίνα.Στην ευρύτερη περιοχή του Νεπάλ απαντά μέχρι τα 2.900 μ., αλλά κατά την μετανάστευση έχει παρατηρηθεί στα 4.900 μ.[

Τα νεαρά άτομα μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε ξηρά ενδιαιτήματα για να αντιμετωπίσουν τις ισχυρές χιονοπτώσεις ή αντίθετα, τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Τυχαίοι, περιπλανώμενοι επισκέπτες έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων από την Αυστρία, την Λεττονία και την Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ομάν, το Μπανγκλαντές, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.