euronews

Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με την ανθρωπότητα: τη φωτιά, το νερό και το χρόνο, έχει πει ο Γάλλος συγγραφέας Πολ Βαλερί.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σλοβακίας, στο Μάρτιν, ένα σχέδιο μαζικής ψηφιοποίησης κατέστησε δυνατή την προστασία των βιβλίων και των εγγράφων από αυτές τις απειλές.

Για το ευρύ κοινό αυτό σημαίνει επίσης ένα νέο τρόπο για να γνωρίσετε τον εθνικό πολιτισμό τους.

Όπως αναφέρει ο Μάριαν Μπαλέχα, δάσκαλος:«Η επόμενη γενιά μπορεί να έρθει εδώ και να δει πώς ήταν η ζωή και ο πολιτισμός μας πριν από 50 ή εκατό χρόνια».

Ψηφιοποίηση εκατομμυρίων σελίδων

Χάρη σε αυτό το προτζεκτ, με την υποστήριξη της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., πάνω από 56 εκατομμύρια σελίδες από βιβλία, έγγραφα και περιοδικά έχουν αποθηκευτεί σε μια τεράστια ψηφιακή βάση δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Γιαν Κοβάτσικ,συντονιστή του προγράμματος DIKDA, της Σλοβακικής Εθνικής Βιβλιοθήκης:«Η ψηφιοποίηση καθιστούσε πολύ πιο εύκολο για εμάς αυτό το καθήκον της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς για τιςεπόμενες γενιές, διότι η κυκλοφορία φυσικών εγγράφων μεταξύ των χρηστών μειώνεται, επειδή μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά αντίγραφα».

Η διαδικασία ξεκινά με τη μεταφορά των βιβλίων σε ένα ολοκαίνουριο υπερσύγχρονο κέντρο ψηφιοποίησης και συντήρησης, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Μάρτιν.

View image on Twitter

@stroclaudio@RosmiNow
Book restoration is a job which requires talent, passion and patience. It was amazing to see what these specialists can do by their hands. @euronews production, project
Μια ομάδα εκπαιδευμένων ειδικών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένος εξοπλισμό, επεξεργάζεται τα βιβλία σταδιακά , όπως καθαρισμός, χημικές δοκιμές, αποκατάσταση, όπου χρειάζεται, και διαδικασίες ψηφιοποίησης.

Ανάλογα με τον τύπο και τις συνθήκες του βιβλίου, ο χειριστής χρησιμοποιεί χειροκίνητο ή αυτόματο σαρωτή.

Η συνολική Σλοβακική πολιτιστική κληρονομιά μεταφέρθηκε μέσω αυτών των μηχανών, ανά σελίδα …

Όπως αναφέρει ο Λούμπος Γκλόνσακ, ειδικός στη μεθοδολογία της ψηφιοποίησης,της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σλοβακίας:« Γενικά, είναι περίπου 3000 σελίδες ανά σαρωτή. Έχουμε 20 σαρωτές εδώ, υπολογίστε, είναι μέχρι 60.000 σελίδες την ημέρα».

«Κάτι περισσότερο από τη δημιουργία ψηφιακού αντιγράφου»

Η αποθήκευση ενός βιβλίου είναι κάτι περισσότερο από τη δημιουργία ενός ψηφιακού αντιγράφου. Σημαίνει επίσης την ανίχνευση και την εξουδετέρωση βακτηριακών οργανισμών που μπορούν να αναπτυχθούν και να βλάψουν τις σελίδες τους.

View image on Twitter

@stroclaudio@RosmiNow
In this hitech centre, based in , historical books and documents are checked chemically to find out if they host micro-organisms and bacteria which could damage the paper. It’s part of the process of the funded project about cultural heritage. @euronews
Είναι μια σημαντική σειρά δοκιμών, οι οποίες γίνονται πριν από την αποστολή των κειμένων στο τμήμα αποκατάστασης.

Εξουδετέρωση βακτηρίων

Σύμφωνα με τη Νόρα Ράπαβα,ειδική στη συντήρηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σλοβακίας:«”Ανιχνεύω όλους τους μικροοργανισμούς (στις σελίδες των βιβλίων).Κατόπιν, ειναι σημαντικό να γνωρίζω με τι έχω να κάνω.Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποφασίσουμε κάποιες στρατηγικές για να τους εξολοθρεύσουμε και να σώσουμε το βιβλίο».

Ακόμη και αν έχει ολοκληρωθεί το κύριο μέρος του τριετούς έργου, αυτή η υποδομή θα συνεχίσει με την επεξεργασία χιλιάδων άλλων εγγράφων.

Οι τεχνολογίες από το πρόγραμμα DiKDa θα συνεχίσουν την αποστολή της διατήρησης της σλοβακικής πολιτιστικής κληρονομιάς.