Παρότι μένει ακόμα ενάμιση χρόνος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ , ο Ντόναλντ Τραμπ , έχει ήδη θέσει σ’εφαρμογη με αξιοθαύμαστη στρατηγική , το σχέδιο επανεκλογής του . Ήδη η επι δυο ωρες κι ένα τέταρτο εντυπωσιακή διχως χαρτιά ομιλία του , στο CAPC ( κέντρο συντηρητικών πολιτικών δράσεων ) σήμανε το ξεκίνημα της προεκλογικης του εκστρατιας. Πραγματιστής , δεν ξοδεύει τις δυνάμεις του . Η στρατηγική του στηρίζεται σε εσωτερικά κι εξωτερικά επιχειρήματα.
Στο εσωτερικό της χώρας . Δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι υπάρχει σοβαρότης κι έλεγχος . Δεν μπαίνει πια οποιοσδήποτε κι εύκολα στο Αμερικανικό έδαφος. Η ασφάλεια έχει προτεραιότητα . Το κοινό του όχι μόνο παραμένει φανατικά Σταθερο αλλά σταδιακά διευρύνεται προς το κέντρο.
Όπως κι η οικονομία : ποτε δεν ήταν τόσο χαμηλό το ποσοστό ανεργειας στην Αμερική . ( 3,8%).Η εμπιστοσύνη στην αγορά κι η ανάπτυξη έχουν επιστρέψει εντυπωσιακα.
Στο εξωτερικό της χώρας .
Τα Αμερικανικά συμφέροντα έχουν προτεραιότητα και υπάρχει η αίσθηση ότι προστατεύονται από την κυβέρνηση .
Για να διατηρήσει την οικονομική υγεία της χώρας του ο Τραμπ , μετά την αρχική επιθετικότητα του προς την Κίνα και για να μην υπάρξει κρίση στο χρηματιστήριο , δείχνει διαθέσεις πραγματιστή με το Πεκινο. Είναι έτοιμος να κάνει εμπορική συνολική συμφωνία με την Κίνα . Επίσης η πολιτική του απέναντι στον Βορειοκορεάτη πρόεδρο δείχνει ν’αποδιδει. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιώντας το προηγούμενο με το Βιετνάμ ( σταματάτε τις πυρηνικές δοκιμές αρχικά μέχρι τον οριστικό έλεγχο του οπλοστασίου σας κι η Αμερικη καταργεί όλες τις εμπορικές ποινές εναντίον σας ) έχει πείσει τον Κιμ Γιονγκ ν’αρχισει να σκέφτεται σοβαρά την Αμερικανική πρόταση . Ο Αμερικανός προεδρος θέλει να εμφανίζεται δίχως κανένα κόμπλεξ ως ο εκφραστής μιας παραδοσιακής Αμερικής , Χριστιανικής, καπιταλιστικής, προστατευτικής, δίνοντας προτεραιότητα στα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων κι εργατών . Ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι του ; Το παραδοσιακά ανταγωνιστικό Δημοκρατικό κόμμα δείχνει διχασμένο μεταξύ του κέντρου, που εκφράζει ο Joe Biden και της αριστερης του πτερυγας που ενσαρκώνουν ο Bernie Sanders κι οι νεες αριστερες φιλο-μειονοτικες τασεις οπως εκφράζονται από τους νεους υποψηφιους ( Alexandria Ocasio – Cortez , Ilhan Omar , Rachida Tlaib , Ayanna Preasley). Ανώριμοι αυτοί οι τελευταίοι αρχισαν να κάνουν κριτική στο Ισραηλ ( ειδικά η Ilhan Omar) με σκληρά λόγια μ’αποτελεσμα να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ και να μιλήσει γι’αντισημιτισμο.
Παρά τις σοβαρες κατηγορίες γι’αναμειξη των Ρώσων στην εκλογή του , τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα ερωτικά , ακόμη κι αν το στυλ του έχει συχνά χαρακτηριστεί αγοραίο και ματσιστικο προκαλώντας την οργή των φεμινιστικών οργανώσεων , ακόμη κι αν οι Χολιγουντιανοι σταρ κι οι διανοούμενοι τον πολεμούν , ο Αμερικανός προεδρος δείχνει ακλόνητος . Αντί για εκδίωξη του από την προεδρία των ΗΠΑ οπως πολλοί πριν καιρό μιλούσαν κι εύχονταν , μηπως όλα ως σήμερα δείχνουν να οδηγείται προς την επανεκλογή του ;

Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητης Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός.