ΗΠΑ: Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020

 

Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών, χαρισματικός πολιτικός με ρητορική που κατατάσσεται στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος,  θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος ώστε να είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM της γενέτειρας πολιτείας του, του Τέξας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο 46χρονος πολιτικός, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων «θα προέβαινε σε σχετική ανακοίνωση το πρωί της Πέμπτης» αλλά τελικά «επιβεβαίωσε μέσω SMS το απόγευμα της Τετάρτης» πως θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Θα είναι όντως «υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία» μετέδωσε το δίκτυο.

Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ έγινε γνωστότερος στο ευρύ κοινό σε εθνική κλίμακα το φθινόπωρο, όταν διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία για μια έδρα στη Γερουσία. Έχασε στις εκλογές, τον Νοέμβριο του 2018, αλλά η εκστρατεία του, ιδίως οι παθιασμένες ομιλίες του, και η μάλλον απροσδόκητα σκληρή μάχη που έδωσε απέναντι σε έναν Ρεπουμπλικάνο βαρέων βαρών, τον Τεντ Κρουζ, που επικράτησε με μόλις τρεις μονάδες διαφορά, προκάλεσε αίσθηση σε πολλούς στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Αν και δήλωνε πρόσφατα στο Vanity Fair πως είχε πολλές αμφιβολίες και θεωρεί πως μάλλον μειονεκτεί διότι είναι λευκός άνδρας, όταν πολλοί θα προτιμούσαν το χρίσμα των Δημοκρατικών να το κερδίσει γυναίκα ή μέλος εθνικής μειονότητας, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ αποφάσισε τελικά να μπει στην κούρσα, όπως έχουν ήδη κάνει άλλα 14 στελέχη των Δημοκρατικών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP