Τότε είχαν σκοτωθεί 13 Καθολικοί και είχαν τραυματιστεί αλλοι 14.
Ενα γεγονός που σημαδεύει από τότε πολλές φορές τις σχέσεις της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία και την Βρετανία και που αναρριχάται στην επιφάνεια εξαιτίας της ιστορίας του Brexit.
Εκείνη την εποχή οι Καθολικοί στη Βόρειο Ιρλανδία επεδίωκαν να ενωθούν με τους Ιρλανδούς, ενώ οι Ενωτικοί ήθελαν να παραμείνουν στη σκιά της Βρετανίας.

38 χρόνια αργότερα από εκείνο τον μοιραίο Ιανουάριο, στις 15 Ιουνίου 2010 δημοσιοποιήθηκε το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ του Νιούντιγκεϊτ (Έκθεση Σεβίλ,).

Σύμφωνα με την Έκθεση, κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη, ενώ τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα. Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, ενώ κάποια από αυτά και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών. Ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρχει πριν κάποια πράξη εναντίον του (είτε βομβιστική επίθεση, είτε λιθοβολισμός). Κάποιοι από τους στρατιώτες δήλωσαν ψέματα σχετικά με τα γεγονότα. Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει επίσημα συγγνώμη για το γεγονός.