Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, διοργανώνει την Έκθεση Φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα με τίτλο «Αθήνα – Κωνσταντινούπολη» και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, από τις 22 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2019, με ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-20:00.

 

«Η έκθεση του Κωνσταντίνου Πίττα Αθήνα – Κωνσταντινούπολη σχεδιάστηκε ως ένας οργανικός και αλληλένδετος διάλογος δύο αγαπημένων πόλεων του φωτογράφου, της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, ενώ κοινό σημείο αναφοράς της αποτελεί η δεκαετία του ’80, μαζί με εκατοντάδες μικρές ατμοσφαιρικές ασπρόμαυρες πτυχές της που διασώζονται με επίμονη τρυφερότητα από τον φακό του Πίττα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν οριστικά χαθεί», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης. «Μετέωρες συναντήσεις ανθρώπων και συνομιλίες διαφορετικών εποχών, αποτελούν ταυτόχρονα τα σπαράγματα μιας διστακτικής πλέον μνήμης και ταυτόχρονα, ένα συνεκτικό ιστό που ακολουθεί τις διαφορετικές επιστρώσεις του χρόνου και των τεμνόμενων ανθρώπινων ιστοριών».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2
Pittas 004
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1
Pittas 002

«Είχα την ιδέα πριν ένα χρόνο ακριβώς”, σημειώνει ο Κ.Πίττας, “όταν είδα για πρώτη φορά, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης, τις δύο ωραίες αίθουσές του που επικοινωνούν μεταξύ τους. Σκέφτηκα τότε ότι θα μπορούσα να βάλω τις δύο πόλεις   -τις φωτογραφίες των ανθρώπων πού είχα από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη – να επικοινωνούν, να είναι αντικριστά, όπως είναι και οι πόλεις και οι χώρες τους αντικριστά στο Αιγαίο. Σαν δύο κοινωνίες με μεγάλες διαφορές να συνομιλούν μεταξύ τους και να μοιάζουν ίσως και λίγο, γιατί τις συνδέει η κοινή ανθρώπινη μοίρα και η μοίρα της συνύπαρξης. Οι φωτογραφίες είναι παλιές, της δεκαετίας του 80 (υπάρχουν και λίγες από την Πόλη σήμερα). Βλέπουμε έτσι τις δυο πόλεις και στο παρελθόν τους, από μια εποχή που έχει παρέλθει και για τις δύο ανεπιστρεπτί. Από τότε η Κωνσταντινούπολη γιγαντώθηκε υπέρμετρα κι έγινε μια άλλη πόλη, και η Αθήνα επίσης άλλαξε πάρα πολύ χωρίς να γνωρίσει τη μεγάλη άνθηση. Βλέπουμε τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, γιατί δεν φωτογράφισα ποτέ τίποτα άλλο από ανθρώπους. Και η συνύπαρξη αυτών των ψυχών από δύο διαφορετικούς κόσμους σε μια έκθεση, είναι εκτός από συμβολική, και ηθελημένη.».

ΑΘΗΝΑ 1
SCAN_ 002
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1 1
Pittas 002
ΑΘΗΝΑ 2
Athens, Greece, 1984

Η έκθεση περιλαμβάνει 70 περίπου φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, 45 από την Αθήνα και 25 από την Κωνσταντινούπολη.

Ένα μικρό μέρος των φωτογραφιών με θέμα την Αθήνα και τους Αθηναίους παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2016, ενώ μια μεγαλύτερη συλλογή κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2017. Οι φωτογραφίες της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

 

  Το Φθινόπωρο του 2019 προγραμματίζεται η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο και το Ε.Μ.Πολυτεχνείο. Έπειτα από μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, επιστρέφει στην Αθήνα για να εργαστεί ως μηχανικός. Σύντομα, το 1984, αρχίζει να φωτογραφίζει στους δρόμους της πόλης, εγκαταλείπει τη δουλειά του και τελειώνει σε ένα χρόνο το πρώτο του φωτογραφικό σχέδιο, με θέμα την Αθήνα και τους Αθηναίους. Το 1985 ξεκινά το πεντάχρονο ταξίδι του στις χώρες της Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου για ένα βιβλίο που θα τις περιλαμβάνει όλες. Το 1989, με την πτώση του Τείχους, εγκαταλείπει το σχέδιο του και τη φωτογραφία και “θάβει” τη δουλειά του για 25 χρόνια. Το 2014 ανακαλύπτει τυχαία σε μια αποθήκη τις παλιές του εικόνες και την επόμενη χρονιά εκδίδει ένα βιβλίο με αυτές, τις “Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης“, που το φθινόπωρο του 2016 απετέλεσαν το υλικό της μεγάλης ομότιτλης έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη.

Βιβλία

2015 Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης

2017 Αθήνα, πόλη των γυναικών

2018 Εικόνες μια άλλης Ευρώπης, 2η επηυξημένη έκδοση.

Ατομικές εκθέσεις

2015 Φωτογραφικές συναντήσεις Κυθήρων

2016 Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

2017 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

 

Invitation Istanbul

 

Πληροφορίες:

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Turnacibasi Street 22, 34433 Istanbul, Turkey | Tel:+ 90 (0) 212 393 8290

www.mfa.gr/istanbul

https://www.facebook.com/sismanogliomegaro/?ref=settings