Γράφει η Ελένη Γκίκα //
Του χρωστάμε την ημέρα της ποίησης. Και σχεδόν έφυγε στην μέρα της. Ο ποιητής Μιχάλης Μήτρας που γεννήθηκε στο Βόλο το 1944 πέθανε ύστερα από παρατεταμένη ταλαιπωρία με την υγεία του σε ηλικία 74 ετών.

 

mitras

 

Ο Μιχάλης Μήτρας παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου, όπου έζησε 4 χρόνια, εργαζόμενος στην ελληνική εκπομπή του BBC. Ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε με κείμενά του σε λογοτεχνικά περιοδικά της δεκαετίας του ’60, και το πρώτο βιβλίο του («Φανταστική νουβέλα») κυκλοφόρησε το 1972. Συνεργάστηκε στη σύνταξη των πολιτιστικών περιοδικών εκδόσεων «Χρονικό» (εκδ. Ώρα) και «Σήμα», στη δεκαετία του ’70, καθώς και με τα περιοδικά «Ρεύματα», στη δεκαετία του ’90 και «Νέα Συντέλεια» στη δεκαετία του 2000. Εργάστηκε ως παραγωγός εκπομπών λόγου στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Πρώτο και Τρίτο Πρόγραμμα), 1983-2003. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων, 2001-2003. Ύστερα από πρότασή του το 1998 η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας Ημέρα Ποίησης. Έχει γράψει βιβλία ποίησης και πεζογραφίας που κινούνται στο χώρο της νεοτερικής λογοτεχνίας και έχει δείξει «οπτικά ποιήματα» και έργα «Mail Art» σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εδώ και στο εξωτερικό. Βιβλία του: Ποίηση: «Το άλλοθι της περι-γραφής», Ιδιωτική έκδοση, 1976, «Ασταθές πεδίο», «Αιγόκερως», 1984, «Η τελευταία εικόνα του κόσμου», «Αιγόκερως», 1987, «Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου», «Δελφίνι», 1997, «Διακριτικές μεταβολές», «Απόπειρα», 2004 Πεζογραφία: «Φανταστική νουβέλα», Ιδιωτική έκδοση, 1972, «Αστική τοπιογραφία», «Αιγόκερως», 1982, «Αόριστες λεπτομέρειες», «Απόπειρα», 1990, «Μηχανή αναζήτησης: Πεζο-γραφήματα», «Νεφέλη», 2008.

Ο θάνατος της αγαπημένης του ποιήτριας και συντρόφου Νατάσας Χατζιδάκι τον είχε πτοήσει. Η Εταιρεία Συγγραφέων μας υπενθυμίζει ότι ύστερα από δική του πρόταση καθιερώθηκε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Η φετινή εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που θα γίνει στις 22 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Στο φως του Ομήρου» θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

Ο Μιχάλης Μήτρας συνέβαλε, επίσης, στα έργα «Το αθηναϊκό underground 1964- 1983» Athens Voice, «Καβάλα, Μια πόλη στη λογοτεχνία», Μεταίχμιο. «Βόλος, Μια πόλη στη λογοτεχνία», Μεταίχμιο. «Οι χαμηλές θερμοκρασίες συντηρούν αναλλοίωτα τα συναισθήματα. Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Στρατιωτάκια στη πηγάδι. Η φιλαρμονική. Πρωτομηνιά. Κι αν παρήλθαν οι χρόνοι εκείνοι» Μεταίχμιο.

fractalart.gr