Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αναλυτική εικόνα για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια δίνει έγγραφο – απάντηση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το έγγραφο αποτελεί απάντηση σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατατεθεί με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία για το θέμα των ελέγχων στα κανάλια.

Σύμφωνα με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ «από τα στοιχεία που αναφέρονται στην απάντηση του Υπουργείου, γίνεται φανερό πως ο νόμος 4339/2015 (ΦΕΚ 133/Α/ 29-10-2015) για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει υποχρεώσει τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να συμμορφωθούν τόσο ως προς τον αριθμό των εργαζομένων, όσο και ως προς την εργατική νομοθεσία, γενικότερα. Σε αυτή την κατεύθυνση, βλέπουμε να τηρείται από όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας το κατώτατο όριο των 400 εργαζομένων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αριθμός των καταγγελιών σύμβασης εργασίας (απολύσεων), κατά το τρίμηνο Νοέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019, με τα σκήπτρα να τα κρατάει ο ΣΚΑΪ με 27 απολύσεις».

Η Αννέτα Καββαδία σημειώνει επίσης πως «από τα στοιχεία της απάντησης προκύπτει και η ύπαρξη τριών (3) εργατικών διαφορών, οι οποίες, ωστόσο, επιλύθηκαν μετά τη σχετική παρέμβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα αναφοράς σχετικών εργατικών διαφορών, καθώς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου παρεμβαίνουν ουσιαστικά και με συνέπεια κάθε φορά που γίνονται αποδέκτες περιστατικών καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να δεχθούν και να εξετάσουν άμεσα κάθε σχετικό αίτημα εργαζόμενων, σωματείων ή πολιτών προκειμένου να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τις κείμενες διατάξεις».

Οι εργαζόμενοι ανά τηλεοπτικό κανάλι:

ALPHA: 519

OPEN: 515

AΝΤΕΝΝΑ: 444

STAR: 443

ΣΚΑΙ: 503

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.