Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), έχει πάντα έναν ιδιαίτερο τρόπο να συναντά την ελληνική ιστορία, ακόμη και όταν εκείνη δεν το επιδιώκει και εμείς το προσπερνάμε αδιάφορα.

Τι ωραία σύμπτωση, η ημέρα της Εθνικής μας Εορτής να συμπίπτει με την Ίδρυση της ΕΟΚ (25.3.1957) στην οποία, από τον επόμενο χρόνο ήδη, το 1958, ζητήσαμε να ενταχθούμε!

Και όταν η Ευρώπη, αποσυντονισμένη, για πολλούς και διαφόρους λόγους, φάνηκε να πέφτει σε μία κωματώδη κατάσταση, από την Πνύκα, ο Γάλλος Πρόεδρος E.Macron, το 2017, κήρυξε πανστρατιά για την αναζωογόνηση της Ευρώπης.

Παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιδράσεις που γνώρισε το Σχέδιο του, η βασική του φιλοσοφία χάθηκε. Έμεινε επάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις Βρυξέλλες και λίγο πριν τις Ευρωεκλογές του 2019, τέθηκε στην κρίση των Ευρωπαίων πολιτών με το φιλόδοξο όνομα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, ιστορικά, δεν γνώρισε την Αναγέννηση, αυτή την λαμπρή περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας γιατί βρισκόταν υπό τον Οθωμανικό ζυγό. Όμως, η Αναγέννηση βασίστηκε στην κλασσική μας αρχαιότητα.

Ίσως, με την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» της Ευρώπης που επιδιώκει το Σχέδιο του Προέδρου E.Macron, αν η χώρα μας θελήσει να είναι παρούσα σ ’αυτήν την προσπάθεια, να κερδίσουμε και τη δική μας ιστορική αναγέννηση. Τα κενά, όταν καλύπτονται, αποτελούν πάντα θεμέλια του μέλλοντος.

H Ξένη Μπαλωτή είναι ιστορικός  – Παν.Σορβόννης (Paris IV)