https://www.youtube.com/watch?v=MZNdIT6iyWE

Σήμερα θα σας προτείνω την πρώτη σύνθεση για πιάνο του Leonard Bernstein (25 Αυγούστου 1918 – 14 Οκτωβρίου 1990).Είναι σύνθεση για δύο πιάνα. Ήταν τότε δεκαεννέα ετών. Οι δυο πιανίστες μοιράζονται εξ ίσου τα κλασικά και τα αυτοσχεδιαστικής πρόθεσης σημεία του κομματιού. Ο Bernstein με τον φίλο του πιανίστα Mildred Spiegel το πρωτόπαιξαν στον μουσικό χώρο του Brookline στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης, στις 12 Ιουνίου 1938, σε μια συναυλία μαθητών του Heinrich Gebhard. Έχει παιχτεί ελάχιστες φορές από τότε, ίσως δέκα, δεκαπέντε, όπως μας είπε συνάδελφος αμερικανός που εργάστηκε στο αρχείο του συνθέτη παλαιότερα.
Η Μουσική για δύο πιάνα του Μπερνστάιν είναι ένα κομμάτι που φωτίζει έναν πολύ ταλαντούχο νέο , τότε, άνθρωπο, εκκολαπτόμενο μεν, με εμφανή δεδομένα ιδιοφυούς προσωπικότητας, με γνώση σύνθεσης, με διάθεση υπέρβασης -μεταξύ πολλών άλλων- και της κλασικής πατέντας της εποχής εκείνης, με επικοινωνιακή άνεση, με διαίσθηση και δημιουργική δύναμη.

Αποφασίσαμε με τον Γιώργο Κοντραφούρη να το βρούμε και να το παίξουμε στο κοινό και μάλλον δεν γελαστήκαμε.
Η συνεργασία μας με το Γιώργο προσμετρά ήδη τρεις δεκαετίες. Παίξαμε μέχρι σήμερα κυρίως άγνωστα έργα σε ένα ποσοστό 75 τοις εκατό, αλλά και πολλά γνωστά, όπως το West Side Story  του Μπερνστάιν. Συνεχίζω να θαυμάζω αυτό το τεράστιο ταλέντο με την τόσο βαθιά αγάπη στη μουσική όλων των ειδών, που συνοδεύεται από μια φυσική σεμνότητα, θετική πάντα σκέψη, εργασιομανία πιστή στο πάθος της ανακάλυψης του νοήματος του κάθε έργου!

Μετά την αποφοίτησή του από το Boston Latin School το 1935, ο Bernstein παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Παρόλο που πήρε το πτυχίο μουσικής  εκπονώντας τη διατριβή του(1939) με θέμα «Η απορρόφηση των φυλετικών στοιχείων στην αμερικανική μουσική» η κύρια πνευματική επιρροή του Bernstein στο Χάρβαρντ ήταν μάλλον αυτή που προήλθε από την διδασκαλία της αισθητικής, από τον  καθηγητή David Prall. Ένας από τους φίλους του στο Χάρβαρντ ήταν ο φιλόσοφος Donald Davidson, με τον οποίο έπαιζε συχνά πιάνο – τέσσερα χέρια. Ο Bernstein έγραψε και διηύθυνε τη μουσική για την παραγωγή του Davidson των Ορνίθων του Αριστοφάνη. Εκείνη την εποχή συναντήθηκε και με τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Παρόλο που ποτέ δεν τον δίδαξε ο Μητρόπουλος, το μουσικό χάρισμα και η δύναμη του ως μουσικού καθοδηγητή άσκησε μεγάλη επιρροή στην τελική απόφαση του Μπερνστάιν να αφιερωθεί στη διεύθυνση ορχήστρας.

Ακολούθησε η, Σονάτα για πιάνο, το 1938, που αυτός πρωτόπαιξε στο κοινό, μετά συνέθεσε 5-6 ακόμα έργα. Μετά το 1953 φαίνεται να σταμάτησε να γράφει για σόλο πιάνο, προτιμώντας να γράφει  για άλλους οργανικούς συνδυασμούς.

O L.Bernstein, μετά από μια ζωή γεμάτη μουσική, μας αποχαιρέτησε στις 14/10/1990. Ήταν 72 ετών. Είχε γεννηθεί στις 25/8/1918 στο Lawrence της Μασαχουσέτης. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Bernstein ασχολήθηκε και με την  πολιτική. Από πολύ νωρίς συμμετείχε σε δραστηριότητες αριστερών σχημάτων εξ ού και το χαριτωμένο ου έλεγε,κοιτάξτε, το να έχεις έναν τόοοοσο πλήρη φάκελο στο FBI δεν το πετυχαίνεις εύκολα ως μουσικός!