Την ήττα του υποψηφίου του στην Κωνσταντινούπολη παραδέχθηκε σε δηλώσεις του  πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε τοποθετήσεις του, τις οποίες αναμεταδίδει το Reuters, o Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε: «Μπορεί  να χάσαμε την Κωνσταντινούπολη αλλά κερδίσαμε πολλούς άλλους δήμους». «Αν χάσαμε κάποιες πόλεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός   ότι δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε σωβστά τις θέσεις μας σε κάποιους ψηφοφόρους.

Τα αποτελέσματα πάντως θεωρούνται ως ένα άνευ προηγουμένου «χαστούκι» για τον Ερντογάν καθώς το κόμμα του, σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε ριχτεί με όλες του τις δυνάμεις στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει αυτών των εκλογών, πραγματοποιώντας μια εκατοστή προεκλογικές συγκεντρώσεις σ’ όλη τη χώρα και ανάγοντας την ψηφοφορία σε δημοψήφισμα για το πρόσωπό του μέσα σε πλήρη οικονομική θύελλα.

Μολονότι διατήρησε μια μικρή πλειοψηφία σε εθνική κλίμακα, τα μερικά αποτελέσματα φέρουν την αντιπολίτευση νικήτρια στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο κύριες πόλεις της χώρας, τις οποίες ήλεγχαν εδώ και 25 χρόνια το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο κύριοι υποψήφιοι έρχονται στήθος με στήθος και χθες το βράδυ ανακοίνωσαν αμφότεροι τη νίκη τους.

Όμως ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (YSK) Σαντί Γκιουβέν δήλωσε σήμερα πως τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν πως επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προηγείται κατά 28.000 ψήφους.

Ο Γκιουβέν υπογράμμισε πάντως πως εξετάζονται προσφυγές για λίγο περισσότερες από 80 κάλπες.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τα τελικά αποτελέσματα και θα μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε δουλειά», αντέδρασε σήμερα ο Ιμάμογλου και υποσχέθηκε να διοικήσει την Κωνσταντινούπολη με πλήρη διαφάνεια.

Σήμερα το μεσημέρι, είχε ήδη αλλάξει το βιογραφικό του στο Twitter και εμφανιζόταν ως «δήμαρχος της Μεγάλης Κωνσταντινούπολης».

Tι γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης στην Athens Voice για το αποτέλεσμα και αναδεικνύει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία

Στο σύνολο της χώρας το κόμμα του Ερντογάν AKP συγκέντρωσε 44,42% ,κάτι παραπάνω από τις αντίστοιχες εκλογές του 2014. Όμως ο σύμμαχος του Ερντογάν, το εθνικιστικό κόμμα του MHP συγκέντρωσε το 7,25%. Μαζί τερμάτισαν με 51,67%. Παραπάνω ψήφους δηλαδή από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Το επίσης ακροδεξιό «Καλό Κόμμα» που βρισκόταν σε επίπεδα ανυποληψίας συγκέντρωσε το 7,46% των ψήφων. Η υπαρκτή δηλαδή ακροδεξιά των «Γκρίζων Λύκων», αγγίζει πια το 16%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διόγκωση ακροδεξιάς – εθνικιστική ψήφου στην Τουρκία από την περίοδο Οτζαλάν, δηλαδή πριν από 1996.

Οι όποιες απώλειες στα αστικά κέντρα του Ερντογάν αντισταθμίζονται από αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού συμμάχου του ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των ποσοστών της δημοκρατικής λεγόμενης Αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ψήφους κατάφερε να συγκεντρώσει με κόπο ένα 30% συνολικά.

Στιγμιότυπο 2019 04 01 2.01.02 μμ

Ο Ερντογάν για να «στήσει» πια για τα καλά το καθεστώς του εξαρτάται στην κυριολεξία από τους εθνικιστές – ακροδεξιούς του MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Και οι δύο γνωρίζουν πάντως, καθώς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, πως ρυθμιστής της ψήφου στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν το κουρδικό στοιχείο.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας με 5 εκατομμύρια κατοίκους κουρδικής καταγωγής. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του πληθυσμού πριμοδότησε την Κυριακή το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP φροντίζοντας μάλιστα να μην κατεβάσει υποψηφίους. Την ίδια τακτική ακολούθησε και στην Άγκυρα. Όσον αφορά συνολικά τον πολιτικό χάρτη, το κουρδικό κόμμα HDP συγκέντρωσε μόνον το 4,22% των ψήφων. Κέρδισε στις αμιγώς κουρδικές περιοχές του Ντιγιαρμπακίρ, Βάν και Κάρς, όπου και εκεί παρατηρήθηκε το φαινόμενο, υποψήφιοι του Ερντογάν να αναδεικνύονται νικητές σε κωμοπόλεις όπου λογικά θα έπρεπε να υπερτερεί η κουρδική ψήφος. Πιθανότατα το φαινόμενο να οφείλεται σε μαζικές μετακινήσεις ή επικοισμούς στις περιοχές αυτές με εγκατάσταση σε μεγάλους αριθμούς οικογενειών στρατιωτικών, αστυνομικών και στρατοχωροφυλάκων.

Ο Ερντογάν για τα επόμενα 4,5 χρόνια δεν αντιμετωπίζει εκλογική αναμέτρηση. Διαθέτει άπλετο χώρο και χρόνο να εμβαθύνει την επιρροή του «Ερντογανισμού» υπό την μορφή πια της καθεστωτικής μορφής του.

Η απόλυτη εξάρτηση του από τους ακροδεξιούς εθνικιστές θα τον υποχρεώσει στην διατήρηση της επιθετικής – εθνικιστικής και ισλαμιστικής ρητορικής του. Έχει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο την ανάσχεση της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας όσο και την διαχείριση της αδιέξοδης αντιαμερικανικής πολιτικής του. Θα βρεθεί αναγκαστικά στη μέση της επερχόμενης πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ,όποια μορφή και να λάβει αυτή η σύγκρουση. Θα αντιμετωπίσει επίσης την κλιμακούμενη εχθρότητα της Σαουδικής Αραβίας στην στρατηγική της Άγκυρας για κυρίαρχο ρόλο στο Σουνιτικό Ισλάμ.

Υπ’ αυτήν την έννοια το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής όχι μόνον δεν συνετέλεσε στην μείωση της επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του αλλά μέλλον συγκρότησε τον σκληρό πυρήνα του ισλαμιστικού –εθνικιστικού παντουρκισμού τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του οποίου θα διαφεντεύουν την επόμενη περίοδο το πολιτικό σκηνικό.