Πάμε για ένα σύντομο κουίζ και σας υπόσχομαι ότι δεν θα μάθω ποτέ την απάντησή σας: πού είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Α. Βρυξέλλες

Β. Στρασβούργο

Γ. Βερολίνο

Όποιος βρει την σωστή απάντηση, κερδίζει :

Αν είναι το (Α) : τα γνωστά και εύγεστα λαχανάκια Βρυξελλών

Αν είναι το (Β) : μμμμ! Σοκαλάτες Madame de Sévigné

Αν είναι το (Γ) : την απάντηση, στα ελληνικά, της αγαπημένης μου κας Annegret Kramp-Karrenbauer στο Γάλλο Πρόεδρο ΕΜακρόν για το σχέδιο της ευρωπαϊκής «Αναγέννησης».

Η βοήθεια του κοινού σας προτείνει να αφήσετε την διαίσθησή σας να σας οδηγήσει γιατί οι γνώσεις σας, και όχι από λάθος σας, μάλλον θα σας κάνουν να χάσετε τα σοκολατάκια!

Και μην φανταστείτε πως είχα κέφι για παιχνίδι θέτοντας αυτό το ερώτημα!

Προέκυψε από την οικτρή διαπίστωση μίας εβδομάδας κουλ προεκλογικής εκστρατείας για την Ευρωβουλή. Πιστέψτε με, δεν βρέθηκε ούτε ένας άνθρωπος να μου ευχηθεί «με το καλό, στο Στρασβούργο!

Όλοι, μα! όλοι, στις «Βρυξέλλες, με το καλό» με έστελναν.

Στην αρχή εντυπωσιάστηκα θετικά: για, δες! μονολογούσα. Όλοι ξέρουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει την επίσημη έδρα του στο Στρασβούργο και δύο παραρτήματα εργασίας, αντίστοιχα στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

Μετά κατάλαβα, αυτό που δεν ήθελα να έχω μάθει: πως τα «χώνουμε» στην Ευρώπη νομίζοντας πως είναι κάποιο πρόσωπο επάνω στο οποίο μπορούμε να βγάλουμε το άχτι μας, προς όφελος βεβαίως αυτών που ουδέποτε προσπάθησαν αρκετά ώστε να αισθανθούμε την Ευρώπη δική μας και να ενδιαφερθούμε πραγματικά για αυτήν.

Και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, μου ήρθε στο μυαλό μία ανεπανάληπτη εμπειρία που θα σας περιγράψω, στο περίπου: κάποια στιγμή, η ΕΕ χρηματοδότησε, αδρά για την εποχή της, ένα θεσμό που απευθυνόταν στους νέους. Σκοπός της, αυτό ακριβώς που προανέφερα: να φέρει την Ευρώπη στο ύψος μας για να συνομιλούμε άνετα μαζί της.

Έδωσε τα ευρουλάκια της στο Κράτος μας και το Κράτος, παραμονές κάποιων εθνικών εκλογών, τα μοίρασε ανά την επικράτεια και σε περιοχές ανάλογες με την εκλογική του δύναμη!

Αφού τα χρήματα εκταμιεύτηκαν από τις Βρυξέλλες (εδώ, αυτή είναι η σωστή πόλη) και κατατέθηκαν στις ελληνικές περιοχές (ας τις αποκαλούμε έτσι), περίπου 6 μήνες αργότερα το αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο έβγαλε τις προδιαγραφές (εδώ, προσοχή, σας παρακαλώ!): για τις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι περιοχές που θα ΗΘΕΛΑΝ να χρηματοδοτηθούν για να δημιουργήσουν «θεσμό για τους νέους», από όλη τη χώρα. Μετά, ακολούθησε δημόσια Προκήρυξη του Προγράμματος για τον «νεανικό θεσμό» και έτσι άρχισαν να έρχονται προτάσεις από όλη τη χώρα.

Ωραία; Καθόλου ωραία! Γιατί, όπως προανέφερα, όχι μόνο οι περιοχές είχαν ήδη επιλεγεί, αλλά είχαν εισπράξει και τα χρήματα!

Το τι ακολούθησε, αφήστε το καλλίτερα. Θα σας μπερδέψει απείρως περισσότερο από την απάντηση στο ερώτημα: και η αγαπημένη μου κυρία ΑΚΚ πού κολλάει στο θέμα μας;

Κολλάει στο γεγονός, πως αντί να συμβάλλει, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ, στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της ΕΕ, έθεσε ζήτημα μόνιμης μετεγκατάστασης του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Μέγιστο λάθος! Όχι γιατί το Στρασβούργο βρίσκεται στη Γαλλία, αλλά γιατί το Ευρωκοινοβούλιο επιλέχθηκε να έχει την έδρα του εκεί, ως σύμβολο ειρήνης και αλληλεγγύης στην «πυριτιδαποθήκη» της δυτικής Ευρώπης.

Υ.γ. και όποιος μπερδεύεται, να θυμάται: Στρασβουργο=σοκολατάκια ή Βρυξέλλες=λαχανάκια και μπυρίτσα!

 

[1] http://www.kathimerini.gr/1017604/article/epikairothta/politikh/ypoyhfia-me-to-potami-stis-eyrwekloges-h-3enh-mpalwth—stelexos-toy-kommatos-makron?fbclid=IwAR3eFdk0tUdvPhfLQlXJ0Z4zuxwyu3WEVsr__-jNsS2AuLYeN9e9KuR6BSc