Οι πρώτες εικόνες μιας μαύρης τρύπας

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας πιθανώς εκείνης που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας

Τον Απρίλιο του 2017 όλα τα τηλεσκόπια στράφηκαν σε μία εικόνα: την πρώτη μαύρη τρύπα που έχει ποτέ καταγραφεί στον γαλαξία μας, 55 εκατ. έτη φωτός μακριά.

Σε αυτήν την σπουδαία ανακοίνωση προέβησαν οι επιστήμονες πριν από λίγο σε μία παγκόσμια ταυτόχρονη συνέντευξη τύπου που παραχωρείται αυτή τηυν ώρα

Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας “μαύρης τρύπας”, σε μία από τις πλέον βαρυσήμαντες επιστημονικές ανακοινώσεις των τελευταίων ετών.Το μυστήριο της Μαύρης Τρύπας αποκαλύπτει σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου η NASA, δίνοντας εικόνα και απαντήσεις σε ένα από τα πιο σκοτεινά -κατά κυριολεξία- φαινόμενα του Σύμπαντος.    Τέσσερις ομάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη εργάστηκαν με ειδικούς αλγορίθμους προκειμένου να μπορέσουν να αναλύσουν τα δεδομένα και να συνθέσουν την πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας.

Στην παρουσίαση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας,  συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας και επιστήμονες, ενώ στη Χιλή συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).   Επιστήμονες μέχρι στιγμής πιθανολογούσαν ότι η ανακοίνωση θα αφορά την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, που δεν αποκλείεται να είναι η κεντρική μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία. Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαίρεται έμμεσα από τις επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή μάλλον τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.   Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας -μέσω διασύνδεσης τους- ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη.

Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινώσουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα Τετάρτη στην Ουάσιγκτον (στις 16:00 ώρα Ελλάδας όπως προαναφέραμε) από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα.

Παράλληλα, συνεντεύξεις τύπου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.

Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ -η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας- θα συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας και επιστήμονες, ενώ στη Χιλή θα συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Κι ενώ όλοι προεξοφλούν ότι θα δούμε την πρώτη φωτογραφική απεικόνιση μιας “μαύρης τρύπας”, ορισμένοι δεν αποκλείουν ότι μιλάμε για την κεντρική μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία! Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δει με τι μοιάζει μια “μαύρη τρύπα” πόσο μάλλον τι συμβαίνει μέσα σε αυτήν.

Δείτε το βίντεο