Αρχική Προβολείς Ο καθηγητής γεωστρατηγικής στη Σορβόννη Γιώργος Πρεβελάκης στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης

Ο καθηγητής γεωστρατηγικής στη Σορβόννη Γιώργος Πρεβελάκης στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα,  η Πολιτιστική Εταιρεία προσκαλεί έναν κορυφαίο Έλληνα διανοητή, να θέσει και να απαντήσει καίρια ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, την προοπτική της ευρωπαϊκής ένωσης, και την ελληνική παρουσία μέσα σε αυτήν.

Οι πνευματικές ρίζες της Ευρώπης είναι μεσογειακές: Ελλάδα, Ρώμη και η Ιταλική Αναγέννηση. Κατά τον 19ο αιώνα, η  Ευρώπη αναδείχθηκε παγκόσμια δύναμη, οργανωμένη με μεσογειακό τρόπο· δηλαδή, πολιτικά διαιρεμένη, αλλά πολιτισμικά ενωμένη. Τον 20ό αιώνα, επηρεάστηκε από το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών: μαζική παραγωγή, μαζική κοινωνία και κυριαρχία του πρακτικού πνεύματος.

Εντούτοις, οι καιροί αλλάζουν. Το αμερικανικό μοντέλο του 20ού αιώνα μοιάζει όλο και λιγότερο προσαρμοσμένο στην Παγκοσμιοποίηση, την νέα τεχνολογική επανάσταση και τα νέα διακυβεύματα των ταυτοτήτων.

Πρέπει η Ευρώπη να ανανεώσει τις μεσογειακές της παραδόσεις;
Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Ποιες συνέπειες θα είχε στις εσωτερικές ευρωπαϊκές ισορροπίες και στην σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο;

Το 1919 ο Paul Valéry εξέφρασε τον φόβο για την παρακμή της Ευρώπης· το 1945 o George Orwell ανήγγειλε τον Ψυχρό Πόλεμο. Έτσι και τώρα, καθώς το γεωπολιτικό πλαίσιο αλλάζει και πάλι, τίθενται θεμελιακά ερωτήματα.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographiecités). Ειδικεύεται στην Γεωπολιτική της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στην Γεωπολιτική των Διασπορών και στην Χωροταξία. Μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα (1984), κατέλαβε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις στο Παρίσι, στην Βαλτιμόρη, στην Βοστώνη (Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή, Fletcher) και στο Λονδίνο. Χρημάτισε πρέσβυς της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (2013-15). Το τελευταίο του βιβλίο στα Ελληνικά είναι: Ποιοί είμαστε. Γεωπολιτική της Ελληνικής ταυτότητας, Κέρκυρα-Economia Publishing, Αθήνα, 2016 και στα Γαλλικά: Qui sont les GrecsUne identité en crise, CNRS Editions, Παρίσι, 2017.

————–

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής  Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος*
*Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Στόχος της είναι να διαμορφώσει μια πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού για τον πολιτισμό της καθημερινότητας
και την ποιότητα ζωής στην Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο χώρο της