Στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Βελάνης, τονίζοντας ότι για τη Μόσχα, η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος.

Στη Θεσσαλονίκη για τη 12η σύνοδο της Μικτής Επιτροπής Ρωσίας — Ελλάδαςβρίσκεται, μεταξύ άλλων, και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις ελληνορωσικές σχέσεις, Δημήτρης Βελάνης.

Ο κ. Βελάνης αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες για τη βελτίωση των σχέσεων συνεχίζονται.

«Θα έλεγα ότι υπάρχει ένα συνεχές έτος Ελλάδας — Ρωσίας, δηλαδή οι σχέσεις πάντα της Ρωσίας με την Ελλάδα ήταν πολύ καλές και μεταξύ των λαών», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2016 που είχε ανακηρυχθεί Έτος Φιλίας και Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, «συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων».

«Έγιναν επίμονες προσπάθειες, είχαμε και καλά αποτελέσματα και οπωσδήποτε το τρέχον έτος, επειδή ανακηρύχθηκε Έτος πολιτισμού και γλώσσας θα έχουμε και συνέχιση των ενεργειών αυτών, στο πλαίσιο της λογοτεχνίας, της γλώσσας, στα θέματα της Παιδείας, δηλαδή οι σχέσεις αυτά τα χρόνια βαθαίνουν και αποκτούν πάρα πολύ πρακτικό χαρακτήρα», εξήγησε.

Στο πλαίσιο της 12ης συνόδου, ο κ. Βελάνης, όπως είπε, θα έχει το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό, συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, τον κ. Ντίντριχ ο οποίος είναι υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας.

Η προηγούμενη, 11η σύνοδος, είχε γίνει στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα. «Αποφασίστηκε να συνεχιστεί επίμονα η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων και αποφασίστηκε να συνέλθει η 12η Σύνοδος αμέσως μετά, δηλαδή τώρα, στη Θεσσαλονίκη», εξήγησε ο κ. Βελάνης.

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να είναι για τη Ρωσία ένας αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος, ο κ. Βελάνης τόνισε πως «για τη Ρωσία, η Ελλάδα πάντα ήταν αυτός ο εταίρος, αλλά ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, όταν στη διεθνή σκηνή έχουμε διάφορες αλλαγές. Βεβαίως, η Ρωσία διατηρεί αυτή τη σχέση με την Ελλάδα και την επιθυμεί και, οπωσδήποτε κάνει κάθε προσπάθεια η ρωσική πλευρά για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών. Όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς».

Πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας — Ρωσίας «πηγαίνει μέχρι και την ακαδημαϊκή κοινότητα» και επικαλέστηκε διάφορες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Ενδεικτικά ανέφερε συμφωνία του ΑΠΘ με τον οργανισμό διαστήματος της Μόσχας για ανταλλαγές φοιτητών.

«Φέτος, επειδή το Έτος αφορά τη λογοτεχνία και τη γλώσσα, βεβαίως μπορούν εκεί να ενταχθούν πάρα πολλές ενέργειες (…). Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο και σας τονίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επιθυμία και της ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο κ. Βελάνης.

Καταλήγοντας, είπε ότι η ρωσική γλώσσα διδάσκεται ήδη σε ορισμένα πανεπιστήμια και ιδιωτικά ιδρύματα κι έτσι υπάρχουν τα εργαλεία για την παραπέρα ανάπτυξη, καθώς πολλοί νέοι Έλληνες θέλουν «να μάθουν τη ρωσική γλώσσα και να σπουδάσουν σε ρωσικά πανεπιστήμια».

sputniknews.gr