«Μπλόκο» στα άνευ περιορισμών ταξίδια πολιτών από 57 χώρες προς την Ευρώπη βάζουν οι Βρυξέλλες, καθώς η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) αλλάζει τις «χαλαρές» διαδικασίες στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται βίζα.

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα δεν προβλέπουν πάντως την έκδοση βίζας, παρά τις αρχικές παρανοήσεις που υπήρξαν κυρίως σε μερίδα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, από το 2021 οι πολίτες δεκάδων χωρών (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδάς, Ισραήλ, Σιγκαπούρη κ.α.) που επιθυμούν να επισκεφθούν τις χώρες εντός της αναθεωρημένης Ζώνης Σέγκεν, θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα και εφόσον αυτό γίνεται δεκτό θα μπορούν να πραγματοποιούν το ταξίδι.

Η ΕΕ με τη δημιουργία του συστήματος ETIAS θα προχωρά πλέον σε προληπτικούς ελέγχους των ταξιδιωτών προς αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ασφαλείας, καθώς μέχρι τώρα οι ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ «επωφελούνται της πρόσβασης στις χώρες της ζώνης Σέγκεν χωρίς θεώρηση (visa)».

Σημειώνεται πως μεταξύ των κρατών της ζώνης Σέγκεν δεν υφίστανται συνοριακοί έλεγχοι και επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μεταξύ αυτών. Αυτήν τη στιγμή, δε, οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για διάστημα έως και 90 ημερών χωρίς να απαιτείται καμίας μορφής έκδοσης άδειας ταξιδιού, ενώ ανάλογες χαλαρές διαδικασίες προβλέπονται και για τους πολίτες δεκάδων άλλων χωρών.

.

taksidia

Τι αλλάζει

Οι ταξιδιώτες για τους οποίους δεν απαιτείται βίζα, όπως πχ οι Αμερικανοί, θα πρέπει να λάβουν άδεια από την υπηρεσία ETIAS πριν ταξιδέψουν. Συγκεκριμένα απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης και η καταβολή ενός τέλους αξίας 7 ευρώ που θα γίνεται online. Η άδεια ισχύει για τρία έτη.

«Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και η αυτόματη έγκριση χορηγείται σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα παρόμοιο σύστημα που ονομάζεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης Ταξιδιού ή ESTA.
«Είμαστε ενήμεροι για το σχέδιο της ΕΕ να εφαρμόσει το δικό της σύστημα πληροφοριών και εξουσιοδότησης ταξιδιών, παρόμοιο με το δικό μας ESTA, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη βελτίωση του επιπέδου εσωτερικής ασφάλειας», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να καθορίσει τα πρότυπα εισόδου της», προσθέτει.

Έσπευσε δε να διευκρινίσει πως η άδεια ETIAS δεν αποτελεί βίζα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε για τη δημιουργία του ETIAS τον περασμένο Ιούλιο.

Τότε, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ανέφερε ότι η απαίτηση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή για λόγους ασφαλείας.

«Η νέα ETIAS θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε πλέον κενό πληροφόρησης για τους χωρίς βίζα ταξιδιώτες», τόνισε και επεσήμανε πως εάν υπάρχει θέμα ασφάλειας ή παράνομης μετανάστευσης οι ύποπτοι θα εντοπίζονται πριν ακόμα ταξιδέψουν στην ΕΕ».