Η ψυχική ευεξία είναι μια έννοια που δύσκολα εντοπίζεται από πολλούς που παλεύουν να την ορίσουν μέσα τους. Τι σημαίνει αργέ «ευ ζην»; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος αυτός σε μια εποχή όπου οι ψυχικές ασθένειες- και δει η κατάθλιψη- θερίζουν;

Πώς να νιώθεις όμως ότι είσαι καλά, ότι μπορείς να περάσεις έστω λίγες ημέρες ξέγνοιαστης ξεκούρασης εν όψει πασχαλινών διακοπών όταν νιώθεις ότι η απειλή και η απώλεια σε ακολουθούν καθημερινά όπου και αν πας;

Γράφει η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Μυρσίνη Κωστοπούλου

Από τη μια η προσδοκία ότι οι οικογενειακές διακοπές του Πάσχα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες είναι απατηλή και παραπλανητική. Οι εντάσεις, οι στενοχώριες και οι αγωνίες δεν λύνονται ως δια μαγείας μέσα σε λίγες μέρες. Όσο πιο πολλά περιμένουμε άλλωστε, τόσο πιο εύκολο είναι να απογοητευτούμε.

Ο… χρυσός οδηγός με τις 7 συμβουλές

Από την άλλη η παραίτηση από την όποια προσπάθεια μας οδηγεί στον γνωστό φαύλο κύκλο της αποφυγής και της συντήρησης ενός αισθήματος αδιεξόδου. Προτείνω, λοιπόν, για τους έχοντες και μη, τα εξής:

AdTech Ad
  • Να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους ως προς το τι περιμένετε από τον εαυτό σας, π.χ. να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου ή να ενδυναμώσω τους οικογενειακούς μου δεσμούς ή να  ξεκουραστώ  και να αποφορτιστώ από το εργασιακό άγχος.
  • Να φτιάξετε ένα καθημερινό πρόγραμμα για τις ημέρες των διακοπών χωρίς να αφήσετε περιθώρια για αναποφασιστικότητα και εκνευρισμό της τελευταίας στιγμής.
  • Να απαλλαγείτε από τα πρέπει και τους κανόνες και να εστιάσετε στην ιερότητα των θέλω σας.
  • Να απομυθοποιήσετε την επιτακτικότητα του «οφείλω να νιώθω καλά».
  • Να αναλογιστείτε τις στιγμές που νιώθετε εκνευρισμό και αίσθημα ματαίωσης. Δείτε αν ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα τελικά σας βοηθάει.
  • Να φανταστείτε τι θα συμβουλεύατε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αν σας ζητούσε να το βοηθήσετε να νιώσει χαρούμενο στις διακοπές του.
  • Να ενισχύσετε  τη δυνατότητα συναισθηματικής επικοινωνίας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κάτι που η πιεσμένη καθημερινότητα τόσο πολύ μας αφαιρεί.

Μυρσίνη Κωστοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Κύπρου 11 & Κασσαβέτη,
Κηφισιά Τ.Κ.14561
210-3627642, 6944-315162
kostopoulou@gmail.com
www.myrsinikostopoulou.com