Μερικές προτάσεις για το πού μπορείτε να ζήσετε όμορφα και έντονα το θρησκευτικό και εορταστικό στοιχείο των ημερών, παραμένοντας στην Αθήνα.

Κρύβει θησαυρούς αυτή η πόλη και σας προσφέρεται μοναδική ευκαιρία, οικονομικά και στα μέτρα του καθενός, να αισθανθείτε τη μαγεία της Μεγάλης Εβδομάδας, το υψηλό συναίσθημα, και παράλληλα να απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα. Τα ήθη και τα έθιμα παραμένουν βαθιά συνδεδεμένα με τον Έλληνα όσο κι αν εξελίσσεται, όσο κι αν κινείται με τεράστιες ταχύτητες προς το μέλλον. Πάντα, λοιπόν, θα υπάρχει μια γωνιά στην πόλη που θα τον βοηθάει να κρατιέται γερά από τις ρίζες του.

 Μεγάλη Παρασκευή

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές εκκλησιές που τις θεωρούμε κατανυκτικές και συγχρόνως… μελωδικές, καθώς στον Επιτάφιο, είτε καλόγριες, είτε παιδικές χορωδίες συνθέτουν μια εικόνα τόσο οικεία ελληνική.

Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης

 Υπό το φως των κεριών και τις ψαλμωδίες των ιερέων και των πιστών μπορείτε να περάσετε ένα υπέροχο και συνάμα κατανυκτικό βράδυ στον Άγιο Νικόλαο Ρηγίλλης. Είναι ο ναός που βρίσκεται πίσω από το Ωδείο Αθηνών. Η περιφορά του Επιταφίου ξεκινάει από την οδό Ρηγίλλης, συνεχίσει στη Μουρούζη, κάνει μια στάση στον πυροσβεστικό σταθμό εκεί κοντά, γυρίζει στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο για να καταλήξει στην αρχή, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Αγία Αικατερίνη, Πλάκα

Με άρωμα παλιάς εποχής, αφού η περιφορά γίνεται στα λιθόστρωτα σοκάκια της πλάκας, μεταφέρει την αίσθηση της παλιάς Αθήνας. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.30 μ.μ. και συνοδεύεται από μια μικρή χορωδία. Ένας ναός με ιστορική προέλευση  από τον 11ο αιώνα και την εποχή των Κομνηνών. Στα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του, ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης τιμούσε τους Αγίους Θεοδώρους. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και μία από τις εικόνες των δύο Αγίων, η οποία βρίσκεται στο τέμπλο.

Μετόχι Παναγίου Τάφου, Πλάκα

Ακολουθείται πιστά το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εδώ η περιφορά του Επιταφίου στα στενά της Πλάκας είναι ένα ξεχωριστό σκηνικό, το οποίο…ξυπνάει κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στην οδό Ερεχθέως 18. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.

Μονή Παντοκράτορος Ταώ (Νταού Πεντέλης)

Όσοι έχουν παραβρεθεί στο γυναικείο μοναστήρι της Πεντέλης Μεγάλη Παρασκευή έχουν ζήσει μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία. Οι ύμνοι ψάλλονται από τη χορωδία των καλογριών στο ημίφως των κεριών και σε βυζαντινό σκηνικό. Ακόμη κι αν δεν χωρέσει κανείς στον ναό, η ατμόσφαιρα στον περίβολο του μοναστηριού είναι υποβλητική. Η περιφορά γίνεται στη φύση, με αναμμένα κεράκια. Η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στις 6.30 μ.μ.

Μονή Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, Αγία Παρασκευή

Κατανυκτική ατμόσφαιρα στο γυναικείο μοναστήρι με τον πετρόχτιστο περίβολο. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η χορωδία των μοναχών. Πολλοί Αθηναίοι επιλέγουν κάθε χρόνο το γυναικείο μοναστήρι για να ακούσουν τα Εγκώμια και τον Επιτάφιο Θρήνο. Μαγική είναι η στιγμή όπου ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου, με εκατοντάδες κεράκια αναμμένα στα χέρια των πιστών να φωτίζουν το δάσος και θέα από ψηλά τη φωτισμένη Αθήνα. Η λειτουργία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.

Μονή Καισαριανής

Περιφορά στο φως της μέρας…Επιτάφιος με εναλλακτική διάθεση είναι αυτός που θα παρακολουθήσει κανείς αν ανηφορίσει τους πρόποδες του Υμηττού. Ο Επιτάφιος βγαίνει το μεσημέρι, στο φως της ημέρας, ενώ ξεχωριστό είναι και το τελετουργικό του στολισμού του, που ξεκινάει νωρίς το πρωί. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις πλαγιές του Υμηττού, ανάμεσα στα δέντρα και στην ολάνθιστη φύση γύρω στις 2.00-2.30 μ.μ., με ειδική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, αφού το μοναστήρι υπάγεται στην εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων. Τα Εγκώμια ψέλνει χορωδία από παιδιά της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.

————

Το Μεγάλο Σάββατο μπορείτε να αλλάξετε λίγο ρώτα και να παρακολουθήσετε την Ανάσταση του Κυρίου ίσως…

στον Αη Γιώργη του Λυκαβηττού.

Προφανώς η επιλογή δεν θα είναι μόνο δική σας. Ο Αη Γιώργης είναι αγαπητός, προσφιλής και συχνά παρατηρείται κοσμοσυρροή. Όμως θα περάσετε φανταστικά αν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μακριά και με παρέα στην ανηφόρα τις πασχαλινές μυρουδιές φτάσετε ως την κορυφή της πόλης δίχως ανάσα, εκεί όμως όπου η θέα θα σας ανταμείψει κι ας έχετε ανέβει δεκάδες φορές στη ζωή σας. Κατάλευκος, λες και ξεπήδησε από κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ο Άγιος Γεώργιος προσφέρει φαντασμαγορική εμπειρία με τα δεκάδες πυροτεχνήματα να βάφουν τον ουρανό κατακόκκινο. Μοναδικός! Σκεφτείτε το.

Για όσους επιλέγουν το κέντρο, μια θαυμάσια εμπειρία είναι η Ανάσταση…

στον Άγιο Γεώργιο στην πλατεία Καρύτση.

Να μην ξεχάσουμε την ήσυχη…

Αγία Ειρήνη, στην οδό Αιόλου

σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας και πολύ κοντά στη Μητρόπολη που και αυτή θα μπορούσε για κάποιους να γίνει αναστάσιμος προορισμός, αν και θα έχει πολυκοσμία και επισήμους.  Στην Αγία Ειρηνη στην Αιόλου συνήθως είναι η διάσημη ελληνική βυζαντινή χορωδία, δημιούργημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, πρωτοψάλτη της.

Ευχάριστη εκπληξη αποτελεί κάθε χρόνο η λειτουργία της Ανάστασης στη γνωστή…

ρωσική εκκλησία της οδού Φιλελλήνων.

Το Μεγάλο Σάββατο η τέλεση της θρησκευτικής λειτουργίας γίνεται στα ρώσικα, οι πιστοί καταφθάνουν με καλάθια γεμάτα με πασχαλινά εδέσματα προκειμένου να τα διαβάσει ο ιερέας, ενώ παράλληλα προσφέρονται αγιασμένα αυγά από το καλάθι που βρίσκεται εντός του ιερού. Οι εικόνες του ναού στολίζονται  με υφάσματα καθ’ όλη τη Μεγάλη εβδομάδα.

Ήσυχα, πραγματικά ήσυχα κυλάει η Ανάσταση…

στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στην Πλάκα
Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές συνοικίες του κέντρου και αποτελεί έναν βασικό λόγο για επίσκεψη αφού συνδυάζει βόλτα και εκκλησιασμό. Είναι στην οδό Ερεχθέως και μάλιστα το Άγιο Φως φτάνει πρώτο εκεί, λίγο πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη. Αν πανικολλέστε από το χαμό των πυροτεχνημάτων είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να γιορτάσετε εκεί την Ανάσταση, καθώς σπάνια υπάρχουν τέτοιες θεαματικές «εκρήξεις

 Λίγο πιο πέρα, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται…

ο Άγιος Νικόλαος, στην Πλάκα
η εκκλησία μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου. Η ιστορική της καμπάνα που εκτίθεται στον πρόναο της εκκλησίας είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό.

Τέλος μην ξεχάσετε ότι υπάρχει…

η Μονή Ασωμάτων-Πετράκη, στο Κολωνάκι
η κοσμοπολίτικη η εκκλησία του Κολωνακίου, με τον υπέροχο προαύλιο χώρο, γεμίζει από κόσμο. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη είναι από τις πλέον σύγχρονες καθώς ενημερώνει τους πιστούς για το πρόγραμμα των λειτουργιών μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της!

Και τέλος μερικές προτάσεις για φαγητό το βράδυ της Ανάστασης, για μια υπέροχη παραδοσιακή μαμαδίστικη μαγειρίτσα, αλλά και για την Κυριακή του Πάσχα, αν δεν σας έχουν καλέσει φίλοι γύρω τριγύρω. Να θυμάστε: η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας και αυτές οι μέρες μας βοηθούν να το συνειδητοποιούμε.. Καλά να περάσετε! 

 Ξεκινάμε από το πολύ κλασσικό, πλην πολύ φίνο…

St.George Lycabettus

Στον έκτο όροφο του γνωστού ξενοδοχείου, ατενίζοντας την πόλη από ψηλά. Το γιορτινό  μενού περιλαμβάνει μαγειρίτσα, κατσικάκι σε κληματόβεργες, αρνάκι φρικασέ, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, και πολλές γευστικές εκπλήξεις. Το μεσημέρι του Πάσχα, μπορείτε να απολαύστε έναν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακές γεύσεις και γλύκα. Τα παιδιά  θα απασχολούνται από παιδαγωγούς σ’ έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο, θα παίξουν «το κυνήγι του θησαυρού», θα ζωγραφίσουν αλλά και θα διαβάσουν παραμύθια μαζί με συνομηλίκους τους. Και τις δυο μέρες το μενού κοστίζει 39 ευρώ το άτομο, ενώ τα παιδιά μέχρι 12 ετών χρεώνονται μόνο με 10 ευρώ. / Διεύθυνση: Κλεομένους 2 , Αθήνα /210 7416191

 Για ακόμη πιο…χάι καταστάσεις, σας προτείνουμε, τι άλλο;

GB Roof Garden

To bar- restaurant της Μεγάλης Βρετάνιας ετοιμάζει το δικό του εορταστικό μενού. Το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου κοστίζει στα 75 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει παραδοσιακή μαγειρίτσα με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο, μεζέδες, κοκορέτσι, τσιγκεροσαρμαδάκια και γαρδουμπάκια πράσινη σαλάτα με μυρωδικά, λεμόνι και μουστάρδα, κοτολέτες από αρνάκι στη σχάρα με άγρια ρίγανη και λεμόνι, πουρέ από ψητές πατάτες, τραγανή μελιτζάνα με φέτα και μαϊντανό και για επιδόρπιο καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα λεμόνι και παγωτό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα.

Την ημέρα του Πάσχα η γιορτή ξεκινάει με καλωσόρισμα δίπλα στη σούβλα με κόκκινα αυγά βραστά με πιπέρι, φάβα, ντολμαδάκια, καναπεδάκια με κοπανιστή, καναπεδάκια με μελιτζανοσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο, τηγανιά αρνίσιας συκωταριάς και φυσικά ουζάκι για να ανοίξει η όρεξη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλούσιος μπουφές, με κρέατα, όπως απαιτεί η μέρα, σαλάτες, ορεκτικά, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία γλυκών. Η τιμή την Κυριακή του Πάσχα είναι στα 85 ευρώ το άτομο./ Διεύθυνση: Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα, Αθήνα/ 210 3330 766

Κλασσικά, πολύ κλασσικά ίσως, μπορείτε να καταλήξετε στο…

Hilton

Τα εστιατόρια του Hilton στρώνουν πασχαλινό τραπέζι και σας προσκαλούν να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο δείπνο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο Βυζαντινό με παραδοσιακή μαγειρίτσα και μπουφέ, που κοστίζει 55 ευρώ το άτομο. Ανήμερα το Πάσχα ο μπουφές ξαναστρώνεται, αλλά αυτή τη φορά κοστίζει 65 ευρώ, όμως θα έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε τα παιδιά σας στα χέρια έμπειρων θεατροπαιδαγωγών για να διασκεδάσουν με την καρδιά τους. /Διεύθυνση: Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα /210 728 1400

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον μπορεί να βρείτε στο…

Tudor Hall

To αναστάσιμο δείπνο στο «King George» έχει την υπογραφή του Chef de Cuisine Αλέξανδρου Κοσκινά και μαγευτική θέα στην Ακρόπολη! Περιλαμβάνει φυσικά την παραδοσιακή μαγειρίτσα αυγολέμονο, ψητό κοκορέτσι και γαρδουμπάκια, δροσερή σαλάτα με λαδολέμονο, ψητό αρνάκι και παϊδάκια στην σχάρα με ροδοψημένες πατάτες με θυμάρι. Για επιδόρπιο θα σας σερβίρουν τραγανό ημισφαίριο «croustillant» με σαντιγί ξανθιάς σοκολάτας, cremeux καραμέλας και πορτοκάλι κονφί. Το δείπνο συνοδεύεται με καφέ ή τσάι, τσουρέκι και κόκκινα αυγά και κοστίζει 75 ευρώ το άτομο./Διεύθυνση: Β. Γεωργίου Α 3, Αθήνα/21 0322 2210

 Υπάρχουν βεβαίως κι άλλες επιλογές, όπως αυτή στο ξενοδοχείο…

The Ζillers

Στο εστιατόριο του The Zillers,  η θέα της Ακρόπολης κόβει την ανάσα κι αποτελεί ένα μαγικό σκηνικό για το βράδυ της Ανάστασης, που ο ουρανός της Αθήνας γεμίζει πυροτεχνήματα. Το ξενοδοχείο είναι μάλιστα πολύ κοντά στην Μητρόπολη και την Καπνικαρέα, όποτε μπορείτε να παρακολουθήσετε την αναστάσιμη λειτουργία σε μια από τις εκκλησίες και σε λιγότερο από τρία λεπτά να βρεθείτε στο τραπέζι. Εκεί θα σας περιμένει η κλασική μαγειρίτσα, πιάτα από τον βασικό κατάλογο του εστιατορίου, αλλά και μερικά έξτρα λόγω της ημέρας, όπως κεφτεδάκια με τζατζίκι αβοκάντο και σορμπέ τσίλι, αρνάκι με κουκιά, αγκινάρες, πουρέ αρακά και σάλτσα μάραθου, και για επιδόρπιο μπαμπάδες με ούζο και παγωτό βασιλικού με πιπέρι. Το ίδιο μενού θα ισχύει και για το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα. / Διεύθυνση: Μητροπόλεως 54, Αθήνα / 21 0322 2277

Wyndham Grand Athens

Δίπλα στο σταθμό του μετρό Μεταξουργείο, το Wyndham Grand Athens είναι το ιδανικό σημείο για το Πάσχα. Το Πασχαλινό Μενού έχει την παραδοσιακή μαγειρίτσα, ενώ υπάρχει σαλάτα με μαρούλι, μανιτάρια, σύγκλινο και ξύδι βαλσάμικο, αλλά και αρνίσια παϊδάκια με σάλτσα δενδρολίβανου, λαχανικά και πατάτες. Το γλυκό δεν λείπει με τιραμισού, τσουρέκι και κόκκινα αυγά. Το μενού κοστίζει 32 ευρώ ανά άτομο. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα/ 21 6800 9900

Μην ξεχάσουμε να σκεφτούμε το κλασσικό…

Electra Palace Athens

Στην καρδιά της Αθήνας, το εστιατόριο του Electra Palace Athens, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά της πόλης για την ποιοτική ελληνική δημιουργική κουζίνα του. Το Πάσχα, κρατάει το τυπικό μενού του, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν μια μοναδική γευστική εμπειρία που κατακλύζει τις αισθήσεις./Διεύθυνση: N. Νικοδήμου 18-20/ 210 337 0000