Η Ξένη Δ.Μπαλωτή είναι Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το «ΠΟΤΑΜΙ»

 

Το πρώτο debate για τις Ευρωεκλογές οργανώθηκε απόψε από το Politico με την συνδρομή, σε ερωτήσεις και από το Ευρωπαϊκό φόρουμ νέων.

Πήραν μέρος, παρά έναν, όλοι οι υποψήφιοι, επικεφαλής πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, για να διαδεχθούν τον Γιούνκερ, δηλ. οι : Bas Eickhout από τους Πράσινους, ο Frans Timmermans για τους σοσιαλιστές, η Violeta Tomić για την ευρωπαϊκή αριστερά, ο

Guy Verhofstadt για τους Φιλελεύθερους και ο Jan Zahradil από την ομάδα των «Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την Ευρώπη προς το…εθνικότερο και λιγότερο ευρωπαϊκό.

Απουσίαζε ο Μ.Βέμπερ του Λαϊκού Κόμματος γιατί είχε να πάει στα γενέθλια του πολιτικού του μέντορα. «Τα σχόλια δικά σας», όπως είπε και ένας από τους δημοσιογράφους-συντονιστές της συζήτησης.

 

Ήταν ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατ’αρχήν γιατί έγινε. Κατά δεύτερο γιατί μάθαμε ποια είναι πραγματικά τα τρία κυρίαρχα ζητήματα για την Ευρώπη, γύρω από τα οποία δομήθηκε ο διάλογος: η ψηφιακή επανάσταση, η κλιματική αλλαγή και το μέλλον της Ευρώπης

 

Η «Ψηφιακή Επανάσταση» συνδέθηκε με την φορολόγηση των GAFA, από όλους τους συμμετέχοντες, εκτός από τον Verhofstadt που επανέλαβε την πρόταση του Ε.Μακρόν να δημιουργήσει η Ευρώπη τον δικό της ψηφιακό κόσμο, ώστε να απαγκιστρωθεί από την αμερικανική κυριαρχία.

Στην ίδια ενότητα και στο ερώτημα πώς μπορεί ο κόσμος να προστατευθεί από τα fake news και την ρητορική του μίσους, η απάντηση του Timmermans λίγους θα έβρισκε να διαφωνούν μαζί του: δια της εκπαίδευσης των πολιτών να ξεχωρίζουν το ψέμα από την αλήθεια μέσα από την ικανότητά τους να σκέπτονται.

Για τον Zahradil, όλα τα ζητήματα λύνονται με το σλόγκαν «λιγότερη Ευρώπη», για τον Eickhout πρέπει οι πολίτες να μάθουν πώς λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ για την Tomić ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα με τον οποίο δεν συμφωνεί, φάνηκε να είναι το πρώτο της εμπόδιο για την κατάκτηση της Ευρώπης από την αριστερά!

Το «Κλίμα», θέμα πραγματικό, ουσιαστικό, αλλά άργησε πολύ να γίνει της μόδας.

Προνομιακός τομέας των «Πράσινων». Γι’αυτούς περνά μέσα από την υπερφορολόγηση όσων ρυπαίνουν και με επενδύσεις σε νέους τομείς της ενέργειας.

Οι «Σοσιαλιστές» ανέλαβαν τις ευθύνες τους που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν τίποτα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα κάτι να κάνουν με απώτερο στόχο να σταματήσουν και τις εξαλλοσύνες του Τραμπ στο ζήτημα της κλιματικής πολιτικής του.

Για τους Φιλελεύθερους πρέπει να συνδεθεί η κλιματική πολιτική με την εμπορική πολιτική κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ. Μεταξύ μας, ευτυχώς που δεν ήταν εκεί ο Γερμανός Βέμπερ…

Τέλος, για την ευρωπαϊκή Αριστερά ακόμη και το κλίμα είναι ζήτημα πενταετών προγραμμάτων, όπως την παλιά καλή εποχή!

Και φτάσαμε στο τρίτο θέμα που είχε και τις ερωτήσεις παγίδα:

Γιατί τόσες λίγες γυναίκες στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης; Γιατί τόσες αποκλίσεις ανάμεσα στην αμοιβή των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τους δικούς σας μισθούς; Γιατί αυξάνεται ο λαϊκισμός στην Ευρώπη; Πώς θα σωθεί το «Μέλλον της Ευρώπης»;

Ωραίες ερωτήσεις που δεν είχαν απαραίτητα και πρωτότυπες απαντήσεις!

Για την ταμπακιέρα και ξέρετε ποια είναι αυτή, απάντηση καμία. Όμως, όλοι τους, εκτός του εκπροσώπου των Συντηρητικών και Μεταρρυθιστών,  βρήκαν την ιδανική απάντηση, στην πρόταση του Ε.Μακρόν, να υιοθετηθεί το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Αφού όλοι συμφωνείτε, γιατί δεν το υιοθετήσατε νωρίτερα, ρώτησε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων.

Ο Σοσιαλιστής περιορίστηκε να προσθέσει πως πρέπει να αποκατασταθεί η εξουσία των συνδικαλιστών.

Για τον λαϊκισμό, σύμφωνα με τον Σοσιαλιστή, ευθύνεται, μεταξύ άλλων, ο φόβος των Ευρωπαίων να συνεργαστούν μεταξύ τους. Για την Αριστερά και τους Πράσινους ευθύνεται η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη, για τον Φιλελεύθερο η απουσία κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και για τον «Συντηρητικό…» η απουσία εθνικών δράσεων έναντι των ευρωπαϊκών.

Μετά από 90’ διαλόγων, τι προέκυψε; Κάτι θεαματικό: όλοι τους δεσμεύτηκαν πως για την σύνθεση της επόμενης Επιτροπής, κάθε Κράτος-Μέλος θα πρέπει να προτείνει για το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί 2 Επιτρόπους: 1 άντρα και 1 γυναίκα. Και οι 2 θα φτάσουν μπροστά στο Κοινοβούλιο και εκεί θα κριθούν βάσει των προσόντων τους και των ικανοτήτων τους να κερδίσουν την θέση!

Ελπίζω να σκέφτηκαν καλά αυτό που πρότειναν!  Αν ισχύσει και κάθε χώρα δεν στείλει μία γλάστρα και έναν κύριο, μπορεί στο μέλλον να έχουμε την ανάγκη θεσμοθέτησης ποσοστών υπέρ των αντρών!