Το άκρως εντυπωσιακό θέαμα ενός σπειροειδούς γαλαξία – ένα από τα πιο μαγευτικά αξιοθέατα του διαστήματος – σε όλο του το μεγαλείο κατάφερε να αποτυπώσει ο  φακός του τηλεσκοπίου Χαμπλ.

Το ισχυρό τροχιακό τηλεσκόπιο εξέτασε τον γαλαξία NGC 2903 και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) δημοσίευσε την εκθαμβωτική εικόνα αυτή την εβδομάδα. Η εκπληκτική σπείρα βρίσκεται σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός, στον αστερισμό του Λέοντα.

Ο συγκεκριμένος γαλαξίας διερευνήθηκε στο πλαίσιο της τεράστιας έρευνας του τηλεσκοπίου σε περίπόυ 145 δισκοειδείς γαλαξίες. Η μελέτη ελπίζει να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ των γαλαξιών και των μαύρων τρυπών που κρύβονται στο κέντρο τους.

STOCKTREK IMAGES VIA GETTY IMAGES

Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των γαλαξιών στο σύμπαν έχουν σπειροειδή μορφή. Τα διακριτικά χαρακτηριστικά των γαλαξιών περιλαμβάνουν τμήματα γεμάτα με ηλιακά συστήματα και άλλα χαρακτηριστικά.

Και για τον γαλαξία μας, επίσης, επικρατούσε η αντίληψη πως ήταν μια σπείρα μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν αναθεωρήθηκε ως ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά ένας σπειροειδής γαλαξίας με διακριτή κεντρική ράβδο καθώς και σπειροειδή τμήματα.

Πηγή: RT