Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα, προϊόν τριετούς έρευνας ομάδας 145 εμπειρογνωμόνων από 59 χώρες, δεν είναι η πρώτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τον καταστροφικό ρόλο που παίζει το ανθρώπινο είδος για τον πλανήτη, αλλά και για το σκοτεινό μέλλον που προδιαγράφει η αρνητική αυτή συνεισφορά μας.

 

One Million Species at Risk of Extinction, Threatening Human Communities Around the World, U.N. Report Warns

Τονίζει όμως με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τη διασύνδεση μεταξύ των ζοφερών και επιταχυνόμενων εξελίξεων στο οικοσύστημα με το μέλλον του ανθρώπου σε αυτό.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Robert Watson, “καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, τα μέσα επιβίωσης, την διατροφική ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Ήδη ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και ο ρυθμός επιταχύνεται, πρόκειται δε για την πρώτη μαζική εξαφάνιση στην ιστορία του πλανήτη μας για την οποία είναι υπεύθυνο το ανθρώπινο είδος. Είναι παράλληλα η πρώτη μαζική εξαφάνιση η οποία θα μπορούσε να σταματήσει, “εάν ενεργήσουμε κατά αποφασιστικό τρόπο τώρα”, σημειώνει ο Mark Tercek, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nature Conservancy.

 

https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/175523/ohe-ena-ekatommyrio-eidi-apeiloyntai-me-exafanisi-o-rythmos-epitaxynetai-epikindyna?ct=t(01_a8inea_Newsletter12_17_2013_COPY_01)