Ως ευκαιρία μείωσης του κόστους και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, σε σύγκριση με τη δραστηριοποίηση μέσω εξαγωγών, χαρακτήρισε το άνοιγμα παραγωγικών μονάδων στις ΗΠΑ ο Νίκος Παπαχρυσανθόπουλος, Commercial Specialist της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

“Η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών είναι στρεβλή, εξάγουμε πετρελαιοειδή στο 30% του συνόλου, ενώ είμαστε παραγωγός χώρα αγροτικών προϊόντων. Μέσω των άμεσων επενδύσεων, η δραστηριοποίηση είναι πιο εύκολη και τα κίνητρα μεγαλύτερα”, είπε στο BnB Daily ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η επιχειρηματικότητα απομακρύνεται από τη λύση της μεταποίησης, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική.

ΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ HEALTHCARE

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρυσανθόπουλο, οι εταιρείες, που ενδιαφέρονται για το άνοιγμα παραγωγικών μονάδων στις ΗΠΑ εντός του 2019, δραστηριοποιούνται στον τομέα πληροφοριών και τεχνολογίας, με ώθηση από την υποκατηγορία της ιατρικής περίθαλψης (π.χ. ψηφιακές πλατφόρμες και συστήματα για την υγεία).

Η δασμολόγηση δε φέρεται να αποτελεί εμπόδιο, καθώς μέσω παραγωγικής μονάδας στην Αμερική, ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση σε άλλες αγορές.

DATA

Άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ: $1,03 δισ. Μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης: 70,7%

ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στο πλαίσιο προώθησης της εισόδου ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας, Keith Silver παρουσίασε το πρόγραμμα SelectUSA, στο περιθώριο συνάντησης με μέλη του ΣΕΒ.

Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς ενημέρωσης, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα κίνητρα, που προσφέρονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των Πολιτειών των ΗΠΑ προς τις επιχειρήσεις, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα.

INFO SelectUSA Summit: 10-12 Ιουνίου, Washington

Χριστίνα Παπαγιάννη christine@notice.gr