Η νέα αντιπαράθεση, όσο κι αν ακούγεται απίστευτη, ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για την επιχειρησιακή σύμβαση συγκεκριμένης εταιρείας, της Παπαστράτος, η οποία αφορά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας. Δεν μίλησε ποτέ για επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Αναφερόταν στη σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση της εταιρείας και προβλέπει εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%. Με τις βάρδιες που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στο σωματείο και στη διοίκηση εξασφαλίζονται για κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης τον χρόνο.

Μέσα από το νέο μοντέλο εργασίας, η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα -αντί για 40- διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Σημειώνεται ότι με το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου προκύπτουν και ανάγκες για νέες προσλήψεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων θα ανέρχεται σε 460, από 400 που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Πώς διαστρέβλωσε τη δήλωση το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να χαρακτηρίσει τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανατριχιαστική και να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προχωρά ένα βήμα ακόμα στον νεοφιλελεύθερο δρόμο, μιλώντας για επταήμερη εργασία!

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ, αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

«Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα», προσθέτει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης είναι χορηγός μας
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα Ιωάννινα. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έσπασε τα κοντέρ, το τερμάτισε. Αντί να δεσμευτεί για τη 13η σύνταξη που θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή, δεσμεύτηκε για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αν, λέει, συμφωνούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη», είπε χαρακτηριστικά.

«Και αυτό το λέει στο όνομα της προόδου και της συμφωνίας που θα έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Έχουμε δει εξάλλου στα χρόνια της κρίσης με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών. Αν ο εργαζόμενος δεν συμφωνεί να δουλεύει ήλιο με ήλιο και χωρίς σχόλες, θα απολύεται. Είναι χορηγός μας, δεν έχω αμφιβολία», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΝΔ: Πρωτοφανής η γκάφα του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου

Η ΝΔ έκανε λόγο για «πρωτοφανή γκάφα» της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου και σε ανακοίνωσή της θυμίζει ότι «το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου!».

Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε αναλυτικά στα σχόλια από Μαξίμου:

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους.

Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».