Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, στις 20.00 /ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύνδεσμος των Εν Αθήναις Πυργίων  / ΕΠΙΜΕΛΕΙA: Ίρις Κρητικού  

 Η έκθεση «Abstract Poetry» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο των Εν Αθήναις Πυργίων, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ομαδική εικαστική έκθεση «Ηλειακά» που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με τη συμμετοχή συγχρόνων Ηλείων καλλιτεχνών.

Η παρούσα διοργάνωση, ενθαρρύνοντας τον εικαστικό διάλογο μεταξύ των μελών της και επιθυμώντας να συμβάλει οργανικά στο πεδίο της Σύγχρονης Ελληνικής Ζωγραφικής, αποτίνει έναν νοερό φόρο τιμής στον διακεκριμένο Ηλείο ζωγράφο και σημαντικό Έλληνα εκπρόσωπο της αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλο.

Διακεκριμένοι και νεότεροι ζωγράφοι που έχουν ως κύριο άξονα των πλαστικών και εννοιολογικών τους αναζητήσεων την Αφαίρεση, συναντιούνται με τη φροντίδα του ιστορικού Συνδέσμου των Εν Αθήναις Πυργίων στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά, καταθέτοντας έργα από την προσωπική συλλογή τους.

ABSTRACTPOETRY ZONGOLOPOULOS ABSTRACTPOETRY PETROPOULOU

Σημαντική τιμητική παρουσία ωστόσο στην έκθεση, είναι και αυτή του επιστήθιου φίλου του Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το ζωγραφικό έργο που θα εκτεθεί, χαρακτηριστικό της αφαιρετικής ζωγραφικής έκφρασης του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, αποτελεί ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Με τρόπο αντίστοιχα διαλογικό, στην έκθεση μετέχουν ακόμη σημαντικοί σύγχρονοι Ηλείοι ζωγράφοι  που χαρακτηρίζονται εν γένει από το αφαιρετικό ιδίωμα της γραφής τους, σε γόνιμη συνομιλία και με νεότερους Έλληνες εικαστικούς με διαφορετική καταγωγή, το ζωγραφικό έργο των οποίων προσδιορίζεται επίσης από την Αφαίρεση, επιβεβαιώνοντας με εύγλωττο τρόπο την έγκυρη και κρατούσα ύπαρξη μιας διαχρονικής έκφρασης με πολυσχιδείς πλαστικές και ερμηνευτικές εκφάνσεις.

you are whatever a moon has always meant

and whatever a sun will always sing is you …

  1. e. Cummings

Ο δόκιμος λογοτεχνικός όρος «Abstract Poetry» που επιλέχθηκε ως τίτλος της έκθεσης, χαρακτηρίζει μια κατηγορία ποίησης όπου οι λέξεις επιλέγονται κυρίως για την ηχητική τους ποιότητα και λιγότερο για το νόημα ή την ερμηνεία τους. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, παλαιότερα ή νεότερα, ενέχουν ως αφετηρία και συνδετικό τους ιστό την ίδια τη ζωγραφική διαδικασία, συνθέτοντας αυτοσχέδιες δυναμικές  γλώσσες και πυκνά τοπία του νου.

ABSTRACTPOETRY KRANAKIS The calmness before ... 180x150 ABSTRACTPOETRY KANELLOU

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Γιάννης Αδαμάκος, Άννα Αχιλλέως, Νανά Βέττα, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Ελένη Γκινοσάτη, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Ευθυμίου, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κρανάκης, Έλενα Κυρκιλή, Πένυ Κωνσταντίνου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Άρτεμις Παπαδήμα, Σοφία Πετροπούλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Λένα Ταταρίδα, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

ABSTRACTPOETRY GKINOSATI ABSTRACTPOETRY 22.5.19 INVITATION FINAL

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Κασσαβέτη 18, Κηφισιά 145 62

Τηλ.: 21 0801 9975

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή 10.00 – 17:00