image002 165

 

Όταν λέμε Στοκχόλμη εννοούμε 14 νησιά και μια πόλη που εκτείνεται σε έντεκα δήμους. Αλλά και το αρχιπέλαγος που φέρει το όνομά της έχει άλλα 30.000 νησιά. Δεν δικαιολογείται να αγχωθείτε, η πόλη μοιάζει μία και συμπαγής και περπατιέται άνετα, αλλά βέβαια η γοητεία και η περιέργεια που ασκεί πάνω μας το τόσο ιδιαίτερο μετρό της μας προκαλεί να το γνωρίσουμε προδίδοντας την ευχαρίστηση της πεζοπορίας, αλλά αντισταθείτε.

IMG E7512Με όποιο τρόπο να θελήσουμε να γνωρίσουμε τη Στοκχόλμη, ένα πρόβλημα θα υπάρχει: δεν ενδιαφέρονται ποσώς να βάλουν  ταμπέλες που να μας δείχνουν που είναι και πώς θα πάμε έστω στα τουριστικά τους σημεία. Ακόμα και μπροστά στο σιδηροδρομικό σταθμό θα πρέπει να παίξετε το παιχνίδι που παίζαμε παιδιά με τα κουμπιά και το λέγαμε «βρες πού πηγαίνω τώρα»…taksidi

Μη πάτε στη Στοκχόλμη χωρίς πολύ καλό χάρτη, μη περιμένετε να σας δώσουν στο ξενοδοχείο, υπάρχει αρχικώς ο κίνδυνος να μη βρίσκετε το ξενοδοχείο για να βρείτε χάρτη!

Gamla stan λέγεται το ιστορικό κέντρο. Τα μεσαιωνικά δρομάκια σε βάζουν σε άλλη ατμόσφαιρα. Ευτυχώς για την πόλη, δεν βομβαρδίστηκε ποτέ μέσα στον εικοστό αιώνα, έτσι διεκδικεί επάξια τον τίτλο μιας από τις πολύ καλά συντηρημένες Gamla stan της Ευρώπης. Έχει ενδιαφέρον να ξέρουμε ότι ο πληθυσμός στην πόλη αυξήθηκε όσο ποτέ πριν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, λόγω αθρόας μετανάστευσης προς τα εκεί. Τότε δημιουργήθηκαν μεγάλες φτωχογειτονιές σε σημεία όχι εκτιμητέα και η πόλη εξαπλώθηκε προς τη θάλασσα. Οι τότε μετανάστες αφομοιώθηκαν απόλυτα στη νέα τους πατρίδα. Τον 19ο αιώνα επίσης ιδρύθηκαν στη Στοκχόλμη επιστημονικά ινστιτούτα και ανέβηκε πολύ το πολιτιστικό της status.IMG E7357

Όπως και το Ελσίνκι, έτσι και η Στοκχόλμη έχει το Ανοιχτό Μουσείο της. Εδώ μαθαίνεις τη ζωή του λαού και πραγματικά θα συνιστούσα όπου και να ταξιδέψουμε, να ερευνούμε αν έχει τέτοιο μουσείο. Το μουσείο Skansen είναι μια μαγεία. Λειτουργεί στο νησί Skansen για περισσότερο από 100 χρόνια και συντηρεί 150 κτίρια, από τον 18 ο αιώνα μέχρι τα μέσα του εικοστού. Στο νησί λειτουργεί και ο τεράστιος ζωολογικός κήπος. Είχα πάει στο προηγούμενο ταξίδι μου εκεί, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά δεν ξεχνώ τα ζώα του βορρά και τη διαδικασία ταΐσματος-ποτίσματος  από τους ειδικούς εργαζόμενους. Να πάτε ακόμα κι αν δεν μπείτε στον ζωολογικό χώρο. Το νησάκι είναι κουκλιστικο και φιλοξενεί τρία μεγάλα ωραία μουσεία. Να περπατήσετε τη διαδρομή. Mη χάσετε τον εικοσάλεπτο περίπατο δίπλα στο νερό από την όπερα μέχρι να φτάσετε, αν και πάνε προς τα εκεί 4-5 λεωφορεία. Αυτή η βόλτα είναι σκέτη ψυχική απόλαυση, δεν ξεχνιέται!

IMG E7409
Aπο το 1773 λειτουργεί η Όπερα της Στοκχόλμης. Τι κτίριο! Χτίστηκε σε ένα μαγικό σημείο της πόλης και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά δρώμενα. H κατασκευή της ανατέθηκε από τον βασιλιά Γουστάβο ΙΙΙ στον αρχιτέκτονα Adelcrantz.  Μεγάλος προστάτης των τεχνών ο συγκεκριμένος Γουστάβος!  Στο χώρο της όπερας γίνονταν για έναν αιώνα τουλάχιστον και τα διάσημα για την έμπνευση τους πάρτι μασκέ. Ο Γουσταύος ΙΙΙ ήταν και ευεργέτης των Γραμμάτων. Ίδρυσε τη Σουηδική Ακαδημία, θέσπισε την εθνική ενδυμασία και  το Βασιλικό Τάγμα των Βάσα τιμητικά για όσους εργάστηκαν δημιουργικά στους τομείς της Γεωργίας, του Εμπορίου και της Εξόρυξης Μεταλλεύματος. Το 1782 αναγνώρισε τις Η.Π.Α., τότε που πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.
Η ορχήστρα της Βασιλικής Σουηδικής Όπερας, (Βασιλική Σουηδική Ορχήστρα, Kungliga Hovkapellet), ιδρύθηκε το 1526 και από την ίδρυση της όπερας (1773) ανήκει σε αυτήν. Όταν ιδρύθηκε είχε 12 μέλη αλλά σήμερα έχει ανάμεσα στους μουσικούς της πολύ μεγάλα καλλιτεχνικά μεγέθη. Είναι μία από τις παλαιότερες ορχήστρες υψηλού κύρους στην Ευρώπη.images

Αν αναζητήσουμε τους διάσημους της πόλης, θα συμφωνήσουμε σε μερικούς τουλάχιστον εξ αυτών: Αύγουστος Στρίντμπεργκ (18491912), θεατρικός συγγραφέας, Καρλ Λάρσον (18531919), ζωγράφος, Άλφρεντ Νόμπελ (18331896), χημικός μηχανικός, βιομήχανος, Γκρέτα Γκάρμπο (19051990),  Ίνγκριντ Μπέργκμαν (19151982), Μπίμπι Άντερσον (1935), ηθοποιοί,  Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σκηνοθέτης και βέβαια,  Ούλοφ Πάλμε (19271986), πολιτικός που πυροβολήθηκε στο δρόμο, αλλά ο δολοφόνος δεν βρέθηκε έκτοτε.

%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B5 %CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82 1