Το ξυλόγλυπτο γραφείο του και μια σειρά από προσωπικά του αντικείμενα  κοσμούν πλέον την Εστία Νέας Σμύρνης 

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, όπως αυτή του ιατρού ακτινολόγου Βασιλείου Κ. Χρονόπουλου, που διασώζονται στον χρόνο ως παραδείγματα προσφοράς. Ο Βασίλης Χρονόπουλος υπήρξε φιλάνθρωπος, επιστήμων και διευθυντής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», την εποχή που η φυματίωση ήταν μία φοβερή ασθένεια.

Ηταν εξέχουσα προσωπικότητα, που επανήλθε στην επικαιρότητα χάρη στην απόφαση των τριών θυγατέρων του, Λίλα ντε Τσάβες, Μαρία Στεφανίδη και Αγνή Κολινιόν, να δωρήσουν το ξυλόγλυπτο γραφείο καθώς και σειρά συλλεκτικών αντικειμένων του πατέρα τους προς την Εστία Νέας Σμύρνης, τον σημαντικό, αυτόν, φορέα πολιτισμού.

Η δωρεά έγινε πρόσφατα και γνωστοποιήθηκε στο ευρύτερο κοινό με τη διοργάνωση της ημερίδας (με πρωτοβουλία της Λίλας ντε Τσάβες) αφιερωμένης στην ιστορία του ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία». Εθίγησαν ζητήματα κοινωνικών συνθηκών, διοίκησης, αρχειονομίας, διαλόγου με την ευρύτερη κοινωνία, ιστορικής συνείδησης μέσα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλα θέματα που έμπλεκαν ή εστίαζαν εντέλει και στην προσωπικότητα του Βασίλη Χρονόπουλου.

Το γραφείο του, που είχε εκτιμηθεί από τον αείμνηστο Νίκο Ρωκ-Μελά «ως εκλεκτό δείγμα επίπλων του ρυθμού του Μεσοπολέμου», σύμφωνα με τη Λίλα ντε Τσάβες, φιλοξενείται σε μία από τις αίθουσες της Εστίας Νέας Σμύρνης, που φυλάσσει εξαιρετικές συλλογές ανυπολόγιστης αξίας. Εκεί, μπορεί κανείς να δει αυτήν την κόγχη ζωής του Βασίλη Χρονόπουλου και με την ευκαιρία να περιηγηθεί στα μουσεία της Εστίας Νέας Σμύρνης. Το γραφείο τού Βασίλη Χρονόπουλου, καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα, προέρχονται από τον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου του, που άνοιξε πριν από τον πόλεμο, στην οδό Πατησίων 49 και Αβέρωφ, απέναντι από το Πολυτεχνείο, σε μεσοπολεμικό κτίριο το οποίο, ευτυχώς, διασώζεται.

Ο Βασίλης Χρονόπουλος διέθετε ένα υπερσύγχρονο, για την εποχή του, μηχάνημα, τον περίφημο «Τομογράφο», που ήθελε να φέρει ήδη πριν από τον πόλεμο, αλλά λόγω των συνθηκών, κατάφερε να εγκαταστήσει το 1944. Ηταν μια πολύτιμη εξέλιξη στα χρόνια που η φυματίωση ήταν μια επικίνδυνη νόσος. Ο κόσμος σχημάτιζε ουρές, τέτοια ήταν η ανάγκη, αλλά και τέτοια ήταν η φιλάνθρωπος προσωπικότητα του Βασίλη Χρονόπουλου. Είχε γεννηθεί το 1904 σε χωριό της Αρκαδίας και ανήκε σε εκείνη τη μοναδική γενιά που μορφώθηκε, προόδευσε και «έχτισε» την Ελλάδα. Πράγματα που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, κάποτε δεν ήταν. Χρειάστηκαν ηρωικές γενιές για να ωθήσουν την κοινωνία μπροστά. Η αφήγηση της ζωής του Βασίλη Χρονόπουλου από την κόρη του Λίλα ντε Τσάβες είναι μία συνταρακτική ιστορία.

Εστία Νέας Σμύρνης, Κων. Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.33.702. 

Νίκος Βατόπουλος/ Καθημερινή

 

Παραθέτουμε την πρόσκληση από την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 6.30μμ
στην ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1 Νέα Σμύρνη
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Εμβληματικό Σανατόριο, από τη Σοφία Σλήμαν και την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, στο σήμερα.
Ένα χρονικό πόνου, δημιουργικότητας και γενναιοδωρίας που σημάδεψε την Ελληνική κοινωνία τον 20ό αιώνα.»
Με αφορμή τη δωρεά προς την «Εστία Νέας Σμύρνης», του θαυμάσιου γραφείου και συλλεκτικών αντικειμένων του φιλανθρώπου ακτινολόγου ιατρού Βασιλείου Κ. Χρονοπούλου Διευ/ντού στο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» την περίοδο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, όταν έβριθε η φυματίωση, η τρομερή μεταδοτική ασθένεια.
Η δωρεά προσφέρθηκε από την οικογένεια και τις κόρες του, Λίλα ντε Τσάβες, Μαρία Στεφανίδη και Αγνή Κολινιόν.
Στην Ημερίδα συμμετέχουν με ανακοινώσεις οι ειδικοί και επιστήμονες, που θα μας μεταφέρουν σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της αστικής ζωής και του πολιτισμού του 20ού αιώνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
– Χαιρετισμοί
– «Νοσοκομείο Σωτηρία», Το αστικό Σανατόριο των 120 ετών παρά κάτι.!.» – Νάντια Γκογκοζώτου-Φαρμακοποιός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τέως Αν. Διοικήτρια » ΓΝΝΘΑ»Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
– «Η τέχνη ως Θεραπεία» – Δημοσθένης Δαββέτας,Διδάκτωρ Αισθητικής Paris VIII, Καθηγητής IESA και Διδάσκων Paris IV.
«Σανατόριο ΣΩΤΗΡΙΑ».Έργα και Ημέρες πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. – Γιάννης Στογιαννίδης, Ιστορικός Πανεπ/μιο Δυτικής Αττικής. Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Παρέμβαση Γεν Διευ/τριας, Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δρ.Μαριέττας Μινώτου.
– «Η οδός Πατησίων και η Αστική Αναγέννηση, 1910-1970″ – Νίκος Βατόπουλος.Δημοσιογράφος Συγγραφέας.
– Η ανθρωπιστική δράση της Σοφίας Σλήμαν συνεχίζεται… – Ματίνα Σπυράτου.,Κοινωνική Λειτουργός .Σύλλογος Φίλων Περιθαλπομένων Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ»
– Μια αναδρομή στη ζωή και ο έργο του πατέρα μας Βασιλείου Κ.Χρονοπούλου και η βιωματική σχέση με το νοσοκομείο «Η Σωτηρία». – Λίλα Χρονοπούλου ντε Τσάβες, Πρόεδρος Η&Μ,Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία σε Εταιρική Συνεργασία με το EMF, Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την Ημερίδα θα συντονίσει
η κυρία Λίλα Χρονοπούλου ντε Τσάβες

Θα ακολουθήσει διάλειμα κλασσικής Μουσικής. Επίσκεψης στον χώρο του μουσείου με τα αντικείμενα της δωρεάς και μικρή δεξίωση

Με τιμή και τα πιο φιλικά μου αισθήματα,

Λίλα ντε Τσάβες Χρονοπούλου

Πρόεδρος Η&Μ,Heritage & Museums,Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία. Σε εταιρική Συνεργασία,με το EMF,Συμβούλιο της Ευρώπης.
Πρόεδρος ΕΟΣΦΙΜ, Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων των Μουσείων.
Μέλος ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων WFFM,World Federation of Friends of Museums.