Βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής, 26 Μαΐου, όταν για πρώτη φορά στην ελληνική Ιστορία θα στηθούν τέσσερις διαφορετικές κάλπες (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήµοι, κοινότητες).

Το «Εθνος» αναλύει τη «µάχη» των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Από τη Μακεδονία και τη Θράκη έως και την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά.

Στην Αττική, αναμένεται μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων και των περιφερειών, ελάχιστοι υποψήφιοι φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν από τον πρώτο γύρο το πολυπόθητο 51% των ψήφων.

Όσον αφορά τη Μακεδονία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μάχη» για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης με τους Νίκο ΤαχιάοΓιώργο Ορφανό και Κατερίνα Νοτοπούλου να φαίνεται πως έχουν πάρει σαφές προβάδισµα από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Στην υπόλοιπη περιφέρεια τα πράγματα δεν είναι παντού ξεκάθαρα, καθώς πολλές συμμαχίες αλλά και ανεξάρτητοι υποψήφιοι έχουν ανακατέψει την «τράπουλα» των εκλογών. Στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο οι εκλογικές «μάχες» φαίνεται να αποκτούν νέο ενδιαφέρον, ενώ στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη η κατάσταση μοιάζει να ξεκαθαρίζει.

Πώς διαµορφώνεται το σκηνικό µάχης στην περιφέρεια, στους δήµους της Αθήνας και του Πειραιά – Ποιοι είναι φαβορί από την πρώτη Κυριακή

Ντέρμπι διάρκειας µίας εβδοµάδας, ανάµεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, αναµένεται στη συντριπτική πλειονότητα των 345 δήµων και 13 περιφερειών, όπου ελάχιστοι υποψήφιοι θα εξασφαλίσουν στον πρώτο γύρο το 50% συν ένα των ψήφων. Θα ακολουθήσει µαραθώνιος αντοχής για την τετραετία που ακολουθεί, καθώς ο δήµαρχος ή ο περιφερειάρχης που θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή θα κληθεί να διοικήσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στο δηµοτικό ή το περιφερειακό συµβούλιο που λαµβάνει τις αποφάσεις.

Εκεί θα κριθούν η ικανότητά του να συνθέτει συµµαχίες και να τις ανασυνθέτει, χωρίς να δυσαρεστεί τους δικούς του συµβούλους, αλλά ούτε και να καταπατά τις προεκλογικές συµµαχίες που του επέτρεψαν να εξασφαλίσει πλειοψηφία για την κατάληψη του θώκου. Σχεδόν 2.000 εκτιµάται πως θα είναι πανελλαδικά οι υποψήφιοι δήµαρχοι και περιφερειάρχες και περίπου 350.000 (!) οι υποψήφιοι δηµοτικοί, περιφερειακοί αλλά και κοινοτικοί σύµβουλοι που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων.

Οι υποψήφιοι σύµβουλοι, µάλιστα, εκτός από τον δεδοµένο όγκο τους, αποκτούν λόγω απλής αναλογικής και αυξηµένο βάρος καθώς είναι εκείνοι που θα κληθούν να στηρίξουν ή να αποδοµήσουν εξουσίες. Ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών το βράδυ της 26ης Μαΐου     θα γεµίσει µε θολά χρώµατα επικράτησης από πλευράς κοµµατικών παρατάξεων. Στην Αττική, µε τη θηριώδη από πλευράς πληθυσµού Περιφέρεια και τους 66 δήµους, το φαινόµενο του κατακερµατισµού εκτιµάται ότι θα αποτυπωθεί µε έµφαση. Τα σενάρια που επικρατούν εµφανίζουν ως αναγκαία τη µετεκλογική συνεργασία τουλάχιστον δύο ή και τριών παρατάξεων για να εξασφαλιστεί απόλυτη πλειοψηφία στο δηµοτικό συµβούλιο.

Δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή

Υπάρχουν, µάλιστα, και περιπτώσεις όπου δεν θα είναι αρκετή ούτε µια σύµπραξη τεσσάρων συνδυασµών για να επιτευχθεί κυβερνησιµότητα, όπως τουλάχιστον αυτή οριζόταν µε το παλιό σύστηµα του «µπόνους» στον πρώτο µε το 60% των εδρών. Οι δήµοι που πιθανολογείται ότι θα εκλέξουν δήµαρχο την πρώτη Κυριακή µετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και ανάµεσά τους περιλαµβάνονται το Περιστέρι, όπου ο Ανδρέας Παχατουρίδης είχε σαρώσει το 2014 εξαρχής µε 62,09%, η Νίκαια – Αγ. Ι. Ρέντης, όπου ο Γιώργος Ιωακειµίδης πέτυχε αυτήν τη φορά ταυτόχρονη στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, Ν∆, ΚΙΝΑΛ, Ποτάµι και ΑΝΕΛ, και το Κορωπί, όπου ο ∆ηµήτρης Κιούσης είχε εκλεγεί µε 75,92% των ψήφων. Στη µικρή λίστα τοποθετείται και η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγµένη, όπου το 2014 παίχτηκε θρίλερ µακράς διαρκείας µέχρι να εκλεγεί ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος πέτυχε στον δεύτερο γύρο διαφορά µόλις 12 ψήφων από τον αντίπαλό του Σπύρο Πανά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, όµως, οι τότε βασικοί µονοµάχοι συνεννοήθηκαν µεταξύ τους επιτυχώς και το νυν ψηφοδέλτιο Κωνσταντέλλου περιλαµβάνει τα περισσότερα από τα τότε στελέχη του Πανά, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος και στηρίζει τον άλλοτε αντίπαλο. Αλλωστε, το γεγονός και µόνο της επιτυχούς συνεννόησης µετά τη σφοδρή σύγκρουση και τις επανακαταµετρήσεις ψήφων του 2014 είναι ικανό από µόνο του να µετρήσει υπέρ του νυν δηµάρχου, στον βαθµό που οι εκλογείς αντιλαµβάνονται ότι τέτοια «χαρίσµατα» θα είναι απαραίτητα στην τετραετία που ακολουθεί, προκειµένου ο δήµος να συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει έργο προς όφελος των δηµοτών.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο κ. Κωνσταντέλλος είναι από τους λιγοστούς δηµάρχους στον οποίο αναφέρεται η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου όταν µιλά για παραδείγµατα καλής συνεργασίας µε τοπικούς άρχοντες που προέρχονται από την αντίπερα όχθη και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία ∆ούρου χρησιµοποιεί στις συνεντεύξεις της τον κ. Κωσταντέλλο και τον Ανδρέα Παχατουρίδη ως καλά παραδείγµατα, σε αντίθεση µε τον βασικό της αντίπαλο στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, τον επί 12 έτη δήµαρχο Αµαρουσίου, Γιώργο Πατούλη.

Εκλογές 2019: Πού και πώς ψηφίζετε σε δημοτικές και ευρωεκλογές

 Περιφέρεια

Η µάχη για την Περιφέρεια Αττικής εξελίσσεται σε πόλεµο δίχως αύριο, καθώς εδώ θα καταγραφούν µε µεγαλύτερη σαφήνεια και οι δυνάµεις των κοµµάτων που στηρίζουν τους υποψηφίους. Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, ο στηριζόµενος από τη Νέα ∆ηµοκρατία, Γ. Πατούλης, θα εξασφαλίσει ένα προβάδισµα σε ψήφους, το οποίο όµως δεν θα του επιτρέψει να πανηγυρίσει από την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα θα του επιβάλει να επιλέξει συµµάχους εν όψει του δεύτερου γύρου και να αποφασίσει σε ποια νερά θα αλιεύσει ψήφους για να επικρατήσει στις 2 Ιουνίου.

Εάν στη δεύτερη θέση αναδειχθεί η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα ∆ούρου, ο Γ. Πατούλης δεν έχει άλλη οδό από το να επιδιώξει συνεννόηση µε τον Γιάννη Σγουρό. Εδώ θα απαιτηθεί µαεστρία, καθώς στην προεκλογική περίοδο η σφοδρότητα των συγκρούσεων ήταν συχνά µεγαλύτερη στο δίπολο Σγουρού – Πατούλη παρά σε εκείνο µε την περιφερειάρχη. Ο κ. Σγουρός από την πλευρά του έχει να επιδείξει εκτός από µακρά εµπειρία σε νίκες και ήττες, το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε δηµιουργήσει εξαιρετικά ανθεκτικούς διαύλους επικοινωνίας µε το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ο ίδιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά το 2014 επικράτησε µε άνεση του επίσηµου υποψηφίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γ. Κουµουτσάκου.

Από τότε έως και σήµερα προβάλλει τον εαυτό του ως ανεξάρτητο και αυτοδιοικητικό, ενώ κάθε πρόβλεψη είναι ανοικτή εάν είναι εκείνος που θα κονταροχτυπηθεί µε τον Γ. Πατούλη στον δεύτερο γύρο. Το σταυρόλεξο της µάχης για την Περιφέρεια Αττικής µπορεί άνετα να εξελιχθεί σε αντικείµενο µελέτης για το πώς θα λειτουργήσει γενικότερα το σύστηµα της απλής αναλογικής έτσι όπως πάει να εφαρµοστεί:

  1.  Αχαρτογράφητο παραµένει ακόµη το πεδίο των ανταλλαγµάτων που µπορεί να προσφέρει κάθε υποψήφιος του δεύτερου γύρου για να εξασφαλίσει στήριξη από τους χαµένους του πρώτου, δηλαδή όσους καταταγούν κάτω από την τρίτη θέση. Το ΚΚΕ µε τον Γιάννη Πρωτούλη έχει δηλώσει µε κάθε τρόπο ότι δεν µπαίνει σε συζητήσεις και παζάρια. Η Χρυσή Αυγή, που έλαβε µε τον Ηλία Παναγιώταρο το 2014 το 11,13%, δεν έχει στην Περιφέρεια την ισχύ που εξασφάλισε τότε στον ∆ήµο Αθηναίων (16,12%). Ο κ. Πατούλης έχει φροντίσει βεβαίως να καλλιεργήσει ένα «πατριωτικό» προφίλ βγαίνοντας µπροστά στα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες, αλλά αυτό µπορεί να του στερήσει ψήφους από όσους θα επιλέξουν στον πρώτο γύρο τον Θάνο Τζήµερο.
  2. Η «γαλάζια» δίψα για επιστροφή στην εξουσία θα είναι καύσιµο για τον Γ. Πατούλη, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα έχουν λάβει Νέα ∆ηµοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στη µάχη των ευρωεκλογών. Εάν η απόσταση είναι µικρή θα είναι δύσκολο να πατήσει ο κ. Πατούλης σε ένα σάλπισµα νίκης, το οποίο θα τροφοδοτούσε µια σαφή επικράτηση.
  3. Το σύστηµα της απλής αναλογικής θα αναγκάσει και τους δύο µονοµάχους του δεύτερου γύρου να τάξουν θέσεις και αξιώµατα στους αντιπάλους κάτω από την τρίτη θέση. Οµως αυτό µπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους συµβούλους που θα έχουν εκλέξει οι ίδιοι. Εάν, για παράδειγµα, ο κ. Πατούλης υποσχεθεί θέσεις αντιπεριφερειαρχών σε συµβούλους του Γ. Σγουρού, του Θ. Τζήµερου ή του Ηλ. Παναγιώταρου, θα πρέπει να κατασιγάσει τα παράπονα των συµβούλων που θα έχουν εκλεγεί µαζί του. Με δεδοµένο τον κυνισµό που χαρακτηρίζει την εξουσία, αυτό δεν θα είναι δύσκολο µπροστά στην προοπτική της νίκης. Εξαρτάται όµως και από το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα έχουν εξασφαλίσει ήδη θέση στο Περιφερειακό Συµβούλιο και κυρίως από το ποιοι θα έχουν µείνει εκτός αυτού και θα θεωρούν ότι έπεσαν θύµατα υπόγειων συναλλαγών.

Ειδικά στην περίπτωση του κ. Πατούλη, τα δεδοµένα περιπλέκονται και από την κατάσταση που διαµορφώνεται στην κονίστρα που τον ανέδειξε, δηλαδή τον ∆ήµο Αµαρουσίου. Εκεί η Νέα ∆ηµοκρατία στηρίζει τον Θ. Αµπατζόγλου, αλλά από την άλλοτε παράταξη Πατούλη στελεχώνονται ακόµη τέσσερα ψηφοδέλτια, εκείνα των Π. Βραχνού, Κ. Ρώτα, Ι. Νικολαράκου και Επ. Γαρδέλη, µε τον οποίο κατέρχεται και η Μαρίνα Πατούλη.

Το πιθανότερο είναι στον δεύτερο γύρο να περάσει ο Θ. Αµπατζόγλου απέναντι στον Γ. Καραµέρο, ο οποίος παραιτήθηκε από αντιπεριφερειάρχης της Ρένας ∆ούρου και αντέδρασε στη στήριξη που θέλησε να του προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, εµµένοντας στη λογική του πολυσυλλεκτικού και ανεξάρτητου υποψηφίου. Η εύκολη ανάγνωση λέει πως στον δεύτερο γύρο οι τέσσερις συνδυασµοί θα στηρίξουν τον Θ. Αµπατζόγλου, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλά δεδοµένα που αφορούν τα εσωτερικά της «γαλάζιας» παράταξης και τις πιέσεις που ασκήθηκαν όσο ο κ. Πατούλης διεκδικούσε υποψηφιότητα για τον ∆ήµο Αθηναίων πριν οδηγηθεί στην Περιφέρεια. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Πατούλης επέλεξε να χαρακτηρίσει ανεξάρτητη την υποψηφιότητα Καραµέρου στο παρελθόν.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αποζημιώσεις έως 4.350€ για υπερωρίες στις εκλογές

Αθήνα

4802002

Σκηνικό της µάχης των µαχών αναµένεται ακόµη µία φορά στην Αθήνα, όπου η πρώτη θέση θεωρείται δεδοµένη στον πρώτο γύρο για τον Κ. Μπακογιάννη, αλλά πολλά εξαρτώνται από τη δεύτερη, για την οποία αντιµάχονται Ν. Ηλιόπουλος, Π. Γερουλάνος και Ηλ. Κασιδιάρης. Ο χρυσαυγίτης υποψήφιος κράτησε χαµηλούς τόνους, αλλά η ανησυχία είναι έντονη για την ταυτότητα όσων δεν απαντούν στις δηµοσκοπήσεις. Πρόσθετο λόγο ανησυχίας δηµιουργεί η αποχώρηση από την κούρσα του υποψηφίου Κ. Πλεύρη, «πατριάρχη» του ακροδεξιού εθνικισµού. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις του Γ. Βουλγαράκη αλλά και από εκείνες των παρατάξεων αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρατηρείται το φαινόµενο να κατεβαίνουν δύο από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Π. Κωνσταντίνου – Ντίνα Ρέππα) και άλλες δύο από τη ΛΑΕ (Αυγή Θεοδόση-Μπέσκα και Ολγα Κλείτσα, η οποία όµως διεκδικεί θέσεις µόνο στα κοινοτικά συµβούλια).

Η σύγκρουση κορυφώνεται στον Πειραιά, όπου ο Γιάννης Μώραλης εµφανίζεται να έχει το προβάδισµα, αλλά υφίσταται τις συνέπειες της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάµεσα στην κυβέρνηση και τον Β. Μαρινάκη. Τη δεύτερη θέση διεκδικούν ο επίσηµος υποψήφιος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Νίκος Βλαχάκος, και ο στηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας. Το 2014 ο κ. Μώραλης είχε λάβει στον πρώτο γύρο το 33,28% έναντι 31,33% του επίσηµου της Ν∆, Β. Μιχαλολιάκου. Τα όσα έχουν µεσολαβήσει έκτοτε δεν αποκλείουν τις εκπλήξεις, εάν ο κ. Μώραλης µείνει στον πρώτο γύρο στα ίδια ποσοστά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην Κεντρική Μακεδονία οι περιφερειακές εκλογές λίγο ως πολύ θεωρούνται υπόθεση όχι τόσο της πρώτης θέσης (αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν περιφερειάρχης και στέλεχος της Ν∆, Απόστολος Τζιτζικώστας, που στοχεύει στην εκλογή του από την πρώτη Κυριακή) όσο της… δεύτερης. Η «µάχη» θα δοθεί ανάµεσα στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, δηµοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη, και τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, γιατρό Χρήστο Παπαστεργίου. Ο πρώτος αφενός µπήκε σχετικά αργά στην προεκλογική κούρσα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε να κάνει την επιλογή του, αφετέρου είχε να αναστρέψει και το θετικό κλίµα υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, που είχαν διαµορφώσει όλο το προηγούµενο διάστηµα µε δηλώσεις τους τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη για την αποτελεσµατικότητα και το έργο του νυν περιφερειάρχη…

∆υσκολίες αντιµετώπισε όµως και ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος έπρεπε να πείσει κατ’ αρχάς την κοµµατική του βάση, αφού η επιλογή του από τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε εν µέσω αναταράξεων. Αρχικά είχε επιλεγεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου Αγγελος Τόλκας, ο οποίος όµως έγινε υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, µε την ηγεσία του κόµµατος να προκρίνει την τελευταία στιγµή την υποψηφιότητα του Χρ. Παπαστεργίου. Σε συνδυασµό και µε µια προσπάθεια που έγινε από τον νυν υφυπουργό Εξωτερικών και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μάρκο Μπόλαρη να διαµορφωθεί ένα κοινό µέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κατά του Απ. Τζιτζικώστα, προκλήθηκε αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ…

Οι δηµοσκοπήσεις φέρνουν πολύ κοντά τον Χρήστο Γιαννούλη και τον Χρήστο Παπαστεργίου, µε τους δύο υποψηφίους να κυνηγούν ψήφο ψήφο την εκλογή τους έστω στη δεύτερη θέση, ενώ θα θεωρηθεί ακόµα µεγαλύτερη επιτυχία αν καταφέρουν να οδηγήσουν τις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία σε δεύτερο γύρο.

Ήπειρος

H υποψηφιότητα του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου ανακόπτει τη φόρα του Αλέξανδρου Καχριµάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο δεύτερος ήταν ο µοναδικός που κέρδισε περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή στις εκλογές του 2014 και ευελπιστεί να επαναλάβει την επιτυχία του. Στον β’ γύρο ο κ. Καχριµάνης θα βρει, όπως όλα δείχνουν, τον Γιώργο Ζάψα. Υπάλληλος του ΟΑΕ∆, περιφερειακός σύµβουλος σήµερα -ήταν ο κοινός υποψήφιος ΚΙΝΑΛ-∆ΗΜΑΡ το 2014-, ο Γ. Ζάψας κατέρχεται µε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Mάλιστα ήταν αυτός που προλόγισε τον Αλέξη Τσίπρα στην οµιλία του την περασµένη Κυριακή. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει για την Περιφέρεια Ηπείρου τον πρόεδρο του Επιµελητηρίου Ιωαννίνων, ∆ηµήτρη ∆ηµητρίου, το ΚΚΕ τον Γιώργο Πέντζα. Στα Γιάννενα, όπου οι υποψήφιοι για τον δήµο είναι εννέα, το πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο του καθηγητή Ιατρικής στο πανεπιστήµιο και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Μωυσή Ελισάφ, ανακατεύει την τράπουλα, καθώς στον συνδυασµό του συµµετέχουν προβεβληµένα στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Οπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί στον β’ γύρο, είτε µε τον νυν δήµαρχο, προερχόµενο από την Κεντροαριστερά, Θωµά Μπέγκα, είτε µε την «εκλεκτή» της Ν∆, περιφερειακή σύµβουλο, Τατιάνα Καλογιάννη.

Ενοχληµένος από την επιλογή Καλογιάννη, ο πρώην δήµαρχος Νίκος Γκόντιας κατεβαίνεις ως «αντάρτης» της Ν∆. Στην Αρτα η ιστορία επαναλαµβάνεται. Το 2014 κόντρα στον τότε δήµαρχο, τον προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Παπαλέξη, είχε κατέβει ο πρώην βουλευτής του Kινήµατος, Παύλος Στασινός, αφήνοντας τρίτο τον Γ. Παπαλέξη. Στις εκλογές της ερχόµενης Κυριακής απέναντι στον νυν δήµαρχο, τον «γαλάζιο» Χρήστο Τσιρογιάννη, υποψήφιος είναι ο προερχόµενος από τη Ν∆, Γιώργος Μπαλάγκας, αντιδήµαρχος µέχρι πρότινος, έχοντας µαζί του άλλους τέσσερις αντιδηµάρχους. Ο β’ γύρος φαίνεται πως θα παιχτεί µεταξύ του Γ. Παπαλέξη και της υποστηριζόµενης από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροέδρου στο περιφερειακό συµβούλιο -είχε εκλεγεί µε τον συνδυασµό της Ολγας Γεροβασίλη – Τζένης Ταρπαντζή – Κοίλια, προέδρου των βενζινοπωλών Αρτας

Θεσσαλία

Μια τρίτη θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί ο Κώστας Αγοραστός και, παρότι ο ίδιος επιθυµούσε αυτό να γίνει από την πρώτη Κυριακή, ο κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Νίκος Τσιλιµίγκας, υπάρχει ενδεχόµενο να τον οδηγήσει στον β’ γύρο Ο Ν. Τσιλιµίγκας έχει ερείσµατα στον Θεσσαλικό Κάµπο και είναι αγαπητός τόσο για την παρουσία του ως γιατρού όσο και για τη δυναµική συµµετοχή του στο πε ριφερειακό συµβούλιο, ενώ το ψηφοδέλτιό του χαρακτηρίζεται πολύ καλό. To ΚΚΕ στηρίζει για την περιφέρεια τον πρόεδρο του εργατικού Κέντρου Λάρισας, Αναστάσιο Τσιαπλέ.

∆υναµική εµφανίζει στον Νοµό Λάρισας η υποψηφιότητα του καθηγητή Βιοχηµείας, ∆ηµήτρη Κουρέτα. Μάλιστα, οι εκτιµήσεις αναφέρουν ότι θα αποτελέσει  «βαρόµετρο» για τον β’ γύρο. Στη Λάρισα θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2014 και ο σηµερινός δήµαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, έχει την επίσηµη στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάµι και Οικολόγους Πράσινους, θα βρεθεί στον β’ γύρο µε την «εκλεκτή» της Ν∆, Ρένα Καραλαριώτου.

Εκλογές 2019: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βρεθείτε μπροστά από τις 4 κάλπες

Φαβορί για τον ∆ήµο Βόλου είναι ο νυν δήµαρχος Αχιλλέας Μπέος. Η Ν∆ στηρίζει την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα. Την επανεκλογή του για τον κεντρικό δήµο στα Τρίκαλα διεκδικεί ο σηµερινός δήµαρχος ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, που θεωρείται από τους πιο πετυχηµένους. Αν και προέρχεται από τον χώρο της Ν∆, ζήτησε να µην έχει κοµµατική στήριξη και έχει διευρύνει το ψηφοδέλτιό του. Στον β’ γύρο θα αναµετρηθεί, όπως όλα δείχνουν, µε τον κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, τον γεωπόνο και αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Κρεµµύδα. Εξι υποψήφιοι ρίχνονται στη µάχη του σταυρού για τον ∆ήµο Καρδίτσας. Προβάδισµα φαίνεται πως έχει ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ, σηµερινός δήµαρχος Φώτης Αλεξάκος, τον οποίο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπαση της Ν∆ τον ευνοεί, και στον β’ γύρο θα βρει απέναντί του είτε τον «εκλεκτό» του κόµµατος, σηµερινό αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, είτε τον επίσης προερχόµενο από τη Ν∆ και πρώην δήµαρχο Κώστα Πασπαλό, ο οποίος κατέρχεται ως «αντάρτης».

Πελοπόννησος 

Πεδίο µάχης ανάµεσα σε δύο στελέχη που προέρχονται από τη Νέα ∆ηµοκρατία αναδεικνύεται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που έχει πάρει τις αποστάσεις του από το κόµµα, αναµένεται να συγκρουστεί σφοδρά µε τον δήµαρχο Καλαµάτας, Παναγιώτη Νίκα, και στην περίπτωση αυτήν µάλλον θα ξανακερδίσει.

Στις δηµοτικές µάχες ξεχωρίζει εκείνη για τον ∆ήµο Πατρέων. Παρά την ύπαρξη δώδεκα υποψηφίων, ο στηριζόµενος από το ΚΚΕ νυν δήµαρχος Κώστας Πελετίδης φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ισχυρό προβάδισµα και δεν αναµένεται να δυσκολευτεί πολύ στον δεύτερο γύρο απέναντι στον προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ Γρ. Αλεξόπουλο και τη συντηρητική παράταξη Ν. Παπαδηµάτο και Ν. Νικολόπουλο.

Αιγαίο

Η Νέα ∆ηµοκρατία αποκόµισε τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου το 2014 µε τη Χριστιάνα Καλογήρου και τον Γιώργο Χατζηµάρκο. Οι ίδιοι επαναδιεκδικούν τις θέσεις τους µε αξιώσεις, αλλά έχουν απέναντί τους η πρώτη τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη, τον οποίο στηρίζει τµήµα της τοπικής Ν∆, και ο δεύτερος τον Μιχάλη Κόκκινο, που είναι επίσης στέλεχος του κόµµατος.

Δυτική Ελλάδα

Το κυβερνών κόµµα φαίνεται πως θα ευτυχήσει για την επιλογή του να στηρίξει τον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος διεκδικεί και πάλι την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας. Επειτα από δύο συνεχόµενες θητείες στην περιφέρεια, ο κ. Κατσιφάρας, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ισχυρός απέναντι στον εκλεκτό της Νέας ∆ηµοκρατίας, Νεκτάριο Φαρµάκη.

Κρήτη

Στην Περιφέρεια Κρήτης τα πράγµατα µοιάζουν ξεκάθαρα, µε τον νυν περιφερειάρχη και έµπειρο αυτοδιοικητικό Σταύρο Αρναουτάκη να προπορεύεται στηριζόµενος εκτός από το ΚΙΝΑΛ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ντέρµπι για τρεις αναµένεται στον ∆ήµο Ηρακλείου Κρήτης. Ο νυν δήµαρχος, Βασίλης Λαµπρινός, δεν έχει πλέον τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας και ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουράκης θα δοκιµάσει και πάλι τις δυνάµεις του. Τρίτος παίκτης ο Ηλίας Λυγερός, που είχε στηριχθεί το 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται πως κερδίζει από την αποχώρηση της υποψήφιας Λιάνας Σταρίδα που είχε αρχικά ανακοινωθεί από την Κουµουνδούρου.

Επιμέλεια: Βασίλης Ιγνατιάδης, Μαρία Ριτζαλεου, Άρης Χατζηγεωργίου Εύρη Τσούμη