Άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που νωρίτερα εγκαινίασαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Τάσος Πετρόπουλος.

Περίπου στις 13:00, την Τετάρτη, άνοιξε για το κοινό η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Όπως είχε εξηγήσει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται μέσω της πλατφόρμας για τη διαμόρφωση της οφειλής του μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τη μείωση της βασικής οφειλής.

Η μειωμένη οφειλή θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.

Όσο για τα «κουρέματα», οι προσαυξήσεις θα περικόπτονται κατά 85% και με «κούρεμα» της βασικής οφειλής, η μείωση «θα είναι περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους», όπως είχε πει η κ. Αχτσιόγλου. Επιπλέον, είχε διευκρινίσει ότι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να αποπληρώσει ολόκληρη την οφειλή ώστε να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

Στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ, βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος για τα εγκαίνια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των 120 δόσεων.

«Η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των οφειλών των ασφαλισμένων είναι πλέον γεγονός. Από σήμερα ξεκινάει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί, λίγες μέρες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου. Με το νόμο αυτό δίνουμε μία πολύ μεγάλη ανάσα σε εκατομμύρια οφειλέτες να απαλλαγούν οριστικά από τα βάρη του παρελθόντος», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου στο ΑΠΕ.

«Είναι μία ευχέρεια που μας διαμορφώνει το ασφαλιστικό, όπως έχει πια σταθεί στα πόδια του και έχει καταστεί πλεονασματικό, είναι μία ευχέρεια όμως που μας δίνει και ο ΕΦΚΑ καθώς πλέον το σύνολο των χρεών των ασφαλισμένων είναι συγκεντροποιημένα και μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν ενιαίο τρόπο. Πρόκειται για μία ρύθμιση εξαιρετικά ευνοϊκή. Θα έλεγα η πιο ευνοϊκή ρύθμιση που έχει ποτέ υπάρξει στα ζητήματα των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων διότι περιλαμβάνει, πέρα από το κούρεμα των προσαυξήσεων και της δόσης, το κούρεμα της βασικής οφειλής», προσέθεσε η υπουργός.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορέσουμε να τελειώσουμε οριστικά με παθογένειες του παρελθόντος και να έχουμε μία εντελώς υγιή σχέση με το ασφαλιστικό μας σύστημα προς όφελος και των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, για μία διαγενεακή ισορροπία».

Για «πρακτική ενίσχυση της οικονομίας» μίλησε από τη μεριά του ο Τάσος Πετρόπουλος.

«Είναι και μια πρακτική ενίσχυση της οικονομίας. Θα δώσει ώθηση στην οικονομία, μια σοβαρή μόχλευση στις αναπτυξιακές προοπτικές που υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος