Στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού αγώνα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψει τη διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Μαρίν Λεπέν και τον Εθνικό Συναγερμό.

Μια μέρα πριν τις ευρωεκλογές είναι διάχυτη η αγωνία για σημαντική ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ότι περνά από το χέρι του για να καλύψει την διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Μαρίν Λεπέν.

Με 2 – 2,5% προηγείται πλέον ξεκάθαρα η λίστα της Λεπέν έχοντας φθάσει το 25% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γεμάτοι ανησυχία οι οπαδοί του Μακρόν στοχεύουν πλέον στη μείωση όσο είναι δυνατόν της διαφοράς, διαπιστώνοντας ότι η πρωτιά τους έχει πλέον ξεφύγει, παρά τις δηλώσεις του προέδρου ότι «αρνείται την ηττοπάθεια».

Να πείσει τους νέους προσπάθησε ο γάλλος πρόεδρος

Έτσι οι Μακρονικοί και ανάμεσά τους όλοι σχεδόν οι υπουργοί δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα αυτήν την εβδομάδα προσφέροντας εικόνες πρωτοφανείς για τα γαλλικά δεδομένα. Δεν είναι σύνηθες η υπουργός Υγείας να μοιράζει φυλλάδια σε λαϊκή αγορά ούτε ο υπουργός Παιδείας να συμμετέχει σε τηλεφωνική διαφημιστική καμπάνια. Αλλά ο πρόεδρος Μακρόν υπήρξε σαφής. Ζήτησε τη συμμετοχή όλων αφήνοντας να αιωρείται η απειλή του ανασχηματισμού.

Ο ίδιος στράφηκε στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα τους νέους. Επηρεασμένος από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το κλίμα έδωσε ξαφνική οικολογική στροφή στις επιλογές του και για να πείσει αποδέχθηκε, χθες το απόγευμα, 45λεπτη συνέντευξη στον γνωστό νεαρό σταρ του Youtube Ουγκό Τραβέρς. Ας σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή στους νέους 18-24 ετών έφθασε το 74%. Κατά συνέπεια οι νέοι αποτελούν και για τον πρόεδρο Μακρόν σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Σχεδόν βέβαιη η νίκη Λέγκας και Πέντε Αστεριών

Όλα δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση Λέγκας και Πέντε Αστεριών θα αναδειχθεί νικήτρια στην αυριανή εκλογική διαδικασία, μιας και οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη πρωτιά στους ντι Μάιο και Μ. Σαλβίνι με ποσοστό που ξεπερνά το 50%

Τις τελευταίες εβδομάδες Λέγκα και Πέντε Αστέρια ανέβασαν τους τόνους. Τα Πέντε Αστέρια απέφυγαν την ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη ενώ το κόμμα του Σαλβίνι συνέχισε να κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία, «τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών». Τώρα, όμως, τα πνεύματα έχουν κάπως ηρεμήσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η Λέγκα βρίσκεται στο 31% και τα Πέντε Αστέρια στο 22%. Η κεντροαριστερά διαθέτει το 21% της πρόθεσης ψήφου ενώ η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 9%.

Όλα δείχνουν ότι ο Ματτέο Σαλβίνι θα καταφέρει να κερδίσει αυτή την μάχη. Με τις γνωστές θέσεις κατά των μεταναστών και υπέρ της άμεσης μείωσης των φόρων έχει καταφέρει να πείσει ένα σημαντικό ποσοστό εκλογέων. Ο Γραμματέας της Λέγκα, ο οποίος την τελευταία περίοδο έδωσε μεγάλη έμφαση στις κομματικές του εκδηλώσεις, σχετικά με την «επόμενη ημέρα», δηλώνει :«η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Θα ζητήσω, όμως, την εφαρμογή μιας και μοναδικής φορολογικής κλίμακας στο 15%».

Πηγή: Deutsche Welle