Ο ευτελισμός του πολιτικού λόγου και η χωρίς αιδώ χρήση ενός λαικιστικού τρόπου σκέψης είναι οι βασικές αιτίες των απωλειών που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός.

Η απουσία πολιτικής αξιοπρέπειας στο δημόσιο διάλογο, οι διαρκείς ύβρεις προς οποιονδήποτε δεν ήταν “με μάς, αλλά με τους άλλους”, τα αλλεπάλληλα ψεύδη και η προκλητική καταφυγή στη δημαγωγία, η ταύτιση του αρχηγού ενός μεγάλου κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο σκέψης του εκάστοτε Πολλάκη της εξουσίας, η ανάδειξη ξανά και ξανά στη Βουλή παλιών νομικής φύσεως υποθέσεων που μπορεί ακόμη και να είχαν παραγραφεί, η προσπάθεια να πληγούν επιχειρηματικά ονόματα που θεωρητικά πρόσκεινταν σε άλλα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα, η εμμονή σε διχαστικές, ταξικής φύσεως αντιλήψεις και η προσήλωση στην καταστρεπτική πολιτική των κοινωνικών επιδομάτων, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που πάγωσαν το εκλογικό σώμα και το οδήγησαν να στραφεί κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία. Τη Νέα Δημοκρατία που εισέπραξε πρωτίστως τη δυααρέσκεια εκείνων που ψήφισαν στο παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως την αναγνώριση των πολιτικών δυνατοτήτων των στελεχών της ή μάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το προχθεσινό αποτέλεσμα ήταν προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ας αφήσουμε το χρόνο να το δείξει.

Η υπόθεση της Μακεδονίας είναι πολύ πιο σύνθετη ως προς την ανάλυσή της. Και από τα δύο μεγάλα κόμματα έγιναν σοβαρά και αδικαιολόγητα λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν λογικό να καταψηφιστεί στη Μακεδονία. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έντονη ήταν η αίσθηση της σπουδής εκ μέρους του κ. Τσίπρα – “πάμε να το τελειώσουμε” – σπουδή που ο ελληνικός λαός ταύτισε με τις αμερικανικές και ευρωπαίκές πιέσεις που όντως ασκήθηκαν.Και παρ’ ότι υπήρξε μια στοιχειώδης κατανόηση για τη γεωπολιτική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων, πολλοί `Ελληνες που δεν ξέχασαν ποτέ τον λεγόμενο “Ξένο Παράγοντα”, έσπευσαν να ταυτίσουν τον κ. Τσίπρα με τον πρόθυμο πολιτικό που κάνει την “βρώμικη” δουλειά των ξένων.

Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, έδειξε να αναδιπλώνεται, κάνοντας πολλά βήματα πίσω από τη συμφωνία του Βουκουρεστίου και όσα ο Κώστας Καραμανλής είχε υπογράψει. Ηταν ο μόνος εύκολος τρόπος να βρεθεί στον αντίποδα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που βεβαίως δεν έχει περάσει απαρατήρητο από όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω με το Σκοπιανό. Αρα το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας θα επανέλθει στην προεκλογική εκστρατεία στην οποία εισερχόμαστε και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι περισσότερο σαφής και ειλικρινής ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει. Θα ήταν πολύ προτιμότερο από του πολιτικού άμβωνος να αναφωνήσει ότι η ονομασία των Σκοπίων είναι μια τελειωμένη υπόθεση, αντί να εισέλθει σε μια διαδικασία του “ναι μεν αλλά” – ψυχοφθόρο και απωθητική.

Στις επόμενες ημέρες τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιδοθούν σε έναν αγώνα αναζήτησης αφηγημάτων. Ισως το πλέον επικίνδυνο σκέλος μιας υπό μεγάλη ένταση προεκλογικής εκστρατείας. Εχει μεγάλη σημασία ο κ. Τσίπρας να αφήσει κατά μέρος τον οξύ διχαστικό λόγο, να ξεχάσει συνθήματα του τύπου "είμαστε με τους πολλούς" ή το "εμείς και απέναντι μας οι ελίτ". Ούτε το ένα, ούτε το άλλο σύνθημα έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία.  `Ενας είναι ο λαός, με τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες αναζητήσεις, τα ίδια αιτήματα και τις ίδιες προσδοκίες. Παλιότερα μπορεί να υπήρχαν διαχωρισμοί. Μετά την έλευση του Ανδρέα Παπανδρέου όλα αυτά αμβλύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό κι έμειναν , τουλάχιστον πολιτικά, μικρές παρεκκλήσεις και διαφοροποιήσεις που όμως ελάχιστα αλλάζουν συνολικά την εικόνα.

Οσον αφορά τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα δώσει βαρύτητα σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας και φορολογικές ελαφρύνσεις, θα ήταν καλό να συμπεριλάβει στο αφήγημά του και το κοινωνικό κράτος. Τη δέσμευσή του για την ενίσχυση του δικτύου ασφαλείας για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν με χίλια, αλλά ζουν καθηλωμένοι. Η κοινωνία χρειάζεται ώθηση προς το καλύτερο, αν όχι προς το άριστο. Χρειάζεται τη δέσμευση ότι οι προσπάθειες, ο αγώνας της θα καρποφορήσουν χωρίς το άγος της περασμένης δεκαετίας. Κυρίως όμως χρειάζεται να ακούσει μικρές αλήθειες που θα την βοηθήσουν να αντικρύσει κατάματα την πραγματικότητα. Κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κατέχει τη μόνη αλήθεια.

Ο πολίτης δεν αναζητά την ωραιοποίηση ή την εκλογίκευση της πολιτικής. Αναζητά εκείνη τη χρυσή τομή που θα ωθήσει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ρ.Μ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του globalview.gr 
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου με την προσθήκη ενεργού link.