Στην Ιαπωνία, στις 28 Ιουνίου συμφώνησαν να συναντηθούν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου των G-20. Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά γι αυτό το θέμα και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα επισκεφτεί την Τουρκία, εφόσον η Αγκυρα επιμένει να εγκαταστάσει τους S-400 στο έδαφός της.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, με βασικό θέμα συζήτησης την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η Αμερική απαιτεί να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Αναστολή εκπαίδευσης Τούρκων χειριστών F-35 λόγω S-400;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων των προηγμένων μαχητικών F-35, καθώς η Άγκυρα προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Τρίτη πηγές προσκείμενες σ` αυτήν.

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την παραγγελία των S-400, συστήματος που η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO και μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα F-35 που σκοπεύουν να αποκτήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, διαρκούν μήνες.

Δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν είπαν ότι το μέτρο εξετάζεται αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση. Η πληροφορία ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Αγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400.