Οι νέες εκλογές απειλούν τη “Συμφωνία του αιώνα”, όπως αποκαλεί ο πρόεδρος Τραμπ την προσπάθεια γεφύρωσης του χάους στο Μεσανατολικό. Οι έντονες ανησυχίες αναδεικνύονται στην επιφάνεια τη στιγμή που ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ.

Ο Κούσνερ, στον οποίο έχει αναθέσει εδώ και δύο χρόνια ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος να επιτύχει την “τελική συμφωνία” ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους, θα μεταβεί στη συνέχεια, από την 1η Ιουνίου, στο Μοντρέ, στην Ελβετία, και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στην επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο του πεθερού του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αποκαλύψουν στις 25 και 26 Ιουνίου στη διάρκεια μιας διάσκεψης στη Μανάμα (Μπαχρέιν) την οικονομική πτυχή αυτού του ειρηνευτικού σχεδίου, το πολιτικό περιεχόμενο του οποίου παραμένει άγνωστο.

 Ομως τώρα όλα ενδεχομένως να ανατραπούν αν το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ισραήλ αναδείξουν άλλον ηγέτη, εκτός του Νετανιάχου, ο οποίος αν και πρώτευσε στις πρόσφατες εκλογές δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 Σεπτεμβρίου. Αρα είναι πολύ πιθανό η αμερικανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το σχέδιό της, δεδομένου ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα εθεωρείτο προβοκατόρικη κίνηση.

 Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αλλά και διπλωμάτες θεωρούν ότι το σχέδιο Τραμπ μπαίνει στο ψυγείο για άγνωστο πόσο, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης δήλωσε ειρωνικά ότι… είναι η συμφωνία του επόμενου αιώνα!