Στο στόχαστρο επικριτών μπήκε η διάδοχος της Angela Merkel στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών Annegret Kramp Karrenbauer, γνωστή και ως ΑΚΚ.

Οι λόγοι εντοπίζονται στη χαμηλή επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές, παρά την πρώτη θέση στην κατάταξη, αλλά και στη στάση που κράτησε απέναντι στον vlogger Rezo, ο οποίος ανέβασε στο YouTube βίντεο που προέτρεπε την καταψήφιση του CDU.

Το βίντεο αναμεταδόθηκε και έγινε viral, προκαλώντας την αντίδραση της ΑΚΚ, η οποία πρότεινε τον έλεγχο των βίντεο που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία περιστράφηκε γύρω από τη λογοκρισία και την προσπάθεια παρέμβασης στην ελεύθερη έκφραση, εντείνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επικεφαλής της CDU, λίγους μήνες μετά την εκλογή της.

Η Μέρκελ διευκρινίζει

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε σχετική ερώτηση απέρριψε αυτή την μομφή κατηγορηματικά, λέγοντας «αυτά είναι ανοησίες. Η CDU πάντα υπερασπίζεται την αρχή της ελευθερίας έκφρασης».

Η δημοσκόπηση

Οι μετοχές της ΑΚΚ, πάντως, πέφτουν. Αυτό καταδεικνύει έρευνα του ινστιτούτου Forsa, σύμφωνα με την οποία το 70% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, τάσσεται κατά την ανάληψης της καγκελαρίας από εκείνη. Κάπως καλύτερες είναι οι επιδόσεις της στους ψηφοφόρους της CDU, αλλά και πάλι η πλειοψηφία δεν είναι με το μέρος της: το 52% τάσσεται κατά και μόλις το 37% υπέρ.

Οι Ευρωεκλογές αποτέλεσαν το πρώτο τεστ για την ΑΚΚ, καθώς ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε οποιοδήποτε επίπεδο στην οποία ηγείτο εκείνη του κόμματος.

Κάποια στελέχη του κόμματος αποδίδουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην ανεπαρκή περιβαλλοντική πολιτική του σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο των Πρασίνων, οι οποίοι με ποσοστό 20,5% κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Στην έρευνα, ωστόσο, μόλις το 17% συνδέει το χαμηλό ποσοστό με την πολιτική για την κλιματική αλλαγή.