Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει συστοιχίες S-400 κατά μήκος των νότιων ακτών της, κοντά στα πολεμικά της πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη, αναφέρει το Bloomberg.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση του θέματος το πρακτορείο σημειώνει ότι οι S-400, που ενδέχεται να παραδοθούν σε μερικές εβδομάδες «μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται σε διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων». Παράλληλα εξετάζονται και άλλες επιλογές, αλλά η ανάπτυξη των S-400 στις νότιες ακτές της γείτονος «θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας στην περιοχή, ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας», ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg

Aργά χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της ευθυγραμμιζόμενη με το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο». «Η Τουρκία θεωρεί τους S-400 ως αποτρεπτικό παράγοντα για την υπεράσπιση των ενεργειακών συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις απειλούν με ρήγμα τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ », είπε ο Μεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ, επικεφαλής ερευνητικού ινστιτούτου με έδρα την Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία αισθάνεται όλο και περισσότερο απειλούμενη στην Μεσόγειο από την υποστήριξη την αμερικανική και την ισραηλινή υποστήριξη προς την Κύπρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά αυτή την εβδομάδα για τους S-400 το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών τους στο περιθώριο της συνόδου του ομίλου των 20 τον ερχόμενο μήνα στην Ιαπωνία».