Τα φιλόξενα βράχια των Μετεώρων έχουν απομείνει μόνο με δυο αρσενικούς Ασπροπάρηδες οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως να επιστρέψει κάποιο θηλυκό.

Δυστυχώς, στις μέρες μας ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει καταρρεύσει. Η εποχή που η Ελλάδα φιλοξενούσε περισσότερα από 250 αναπαραγόμενα ζευγάρια αποτελεί μακρινό παρελθόν. Πλέον ο πληθυσμός της Ελλάδας αριθμεί λιγότερα από 5 ζευγάρια. Τα Μετέωρα και η ευρύτερη περιοχή των Χασίων-Αντιχασίων αποτελούσαν στο παρελθόν το βασίλειο του Ασπροπάρη!».

Αυτά επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης Βαβύλης ο οποίος είναι βιολόγος-ορνιθολόγος, συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας/BirdLifeGreece και κατάγεται από τα Τρίκαλα. Από το 2012 εμπλέκεται ενεργά σε προγράμματα για τη διατήρηση του Ασπροπάρη στην περιοχή των Μετεώρων και του Κόζιακα. Είναι τοπικός υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων της υπαίθρου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα. Από το 2014 είναι χειριστής τού ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και έχει ερευνήσει έως σήμερα πάνω από 45 περιστατικά δηλητηρίασης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του βιολόγου Δημήτρη Βαβύλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Οι Ασπροπάρηδες, οι πιο αγαπητοί γύπες της ελληνικής υπαίθρου, αφού διένυσαν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αφρική έχουν φωλιάσει στα φιλόξενα βράχια των Μετεώρων; 
Οι Ασπροπάρηδες, όπως κάθε χρόνο άφησαν πίσω τους τις περιοχές διαχείμασής τους στην Υποσαχάρια Αφρική και ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης. Αφού διένυσαν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα και αποφεύγοντας επιδέξια τους κινδύνους της μετανάστευσης, πιστοί στο ραντεβού τους, έφτασαν στη χώρα μας σηματοδοτώντας τον ερχομό της άνοιξης. Δυστυχώς όμως η φετινή χρονιά έχει μια δυσάρεστη νότα, καθώς τα βράχια των Μετεώρων μέχρι στιγμής έχουν υποδεχτεί μόνο τα δυο αρσενικά πουλιά του είδους (τον αρσενικό του μοναδικού ζευγαριού που έχει απομείνει στην περιοχή και τον εργένη της περιοχής, γνωστό ως «Στραβοουρά»).

Πώς τους υποδέχτηκαν μαθητές και κτηνοτρόφοι;

Φέτος, τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι κτηνοτρόφοι της Καλαμπάκας επεφύλαξαν μια θερμή υποδοχή στον Ασπροπάρη. Στις 19 Μαρτίου, την ημέρα που έφτασε στα Μετέωρα ο πρώτος Ασπροπάρης της χρονιάς, η εκπαιδευτική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας, του επεφύλαξαν μια ενθουσιώδη υποδοχή. Τα παιδιά μεταμφιέστηκαν τα ίδια σε Ασπροπάρηδες κι έτσι, έστω και για λίγο, τα Μετέωρα απέκτησαν και πάλι την παλιά τους αίγλη ως το πάλαι ποτέ βασίλειο του Ασπροπάρη. Όμως και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής γιόρτασαν τον ερχομό των πρώτων Ασπροπάρηδων της χρονιάς δίνοντας το παρόν στην ενημερωτική συνάντηση που διοργανώσαμε στον Πλάτανο Τρικάλων, με θέμα «Ασπροπάρης & Κτηνοτροφία: ζωές παράλληλες στον αγώνα για επιβίωση». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η αρχέγονη στενή σύνδεση του Ασπροπάρη με την παραδοσιακή κτηνοτροφία και τονίστηκαν τα κοινά τους προβλήματα, ενώ επίσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη που αφορούν στον συγκεκριμένο τομέα, με έμφαση στη δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων της υπαίθρου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα.

Μπορείτε να αναφερθείτε στο Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής»;

Tο Πρόγραμμα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» αποτελεί το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα διατήρησης που έχει υλοποιηθεί ποτέ για την προστασία των γυπών. Αποτελεί ένα διασυνοριακό Πρόγραμμα που ενώνει Οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με ένα κοινό σκοπό τη διάσωση του Ασπροπάρη, του πιο απειλούμενου γύπα των Βαλκανίων, αποδεικνύοντας ότι οι δράσεις προστασίας δεν γνωρίζουν σύνορα. Καθώς οι συνθήκες και οι απειλές κάθε γεωγραφικής περιοχής είναι διαφορετικές, προσαρμόζονται αντίστοιχα και οι δράσεις που πραγματοποιούνται.

Στην Ελλάδα, υλοποιούνται ποικίλες δράσεις διατήρησης, ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων με πλήθος εκδηλώσεων – ειδικών σεμιναρίων κ.λπ.
  • Δημιουργία Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εφαρμογή του στα σχολεία των περιοχών όπου απαντούν οι Ασπροπάρηδες
  • Δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων της υπαίθρου και φορέων ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα.
  • Εφαρμογή πιλοτικών εναλλακτικών μεθόδων για την ελαχιστοποίηση της «σύγκρουσης» της κτηνοτροφίας με τα μεγάλα σαρκοφάγα
  • Λειτουργία της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στην περιοχή των Μετεώρων, στα Χάσια – Αντιχάσια και στον Κόζιακα.
  • Παρακολούθηση των φωλιών του Ασπροπάρη.