Την ευκαιρία να έρθουμε «πρόσωπο με πρόσωπο» με την καθημερινότητα στον πλανήτη, μάς δίνει το Athens Photo World, για ένα δεκαήμερο (7-16 Ιουνίου), αναδεικνύοντας τη δουλειά των φωτορεπόρτερ στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου. Καταγράφοντας με τον φακό τους την ιστορία την ώρα που γεννιέται, οι φωτορεπόρτερ συμβάλλουν στην δημιουργία της αντίληψης που έχουμε για τις πολιτικές εξελίξεις, τις κοινωνικές αναταραχές, τις φυσικές καταστροφές, αλλά και για τις στιγμές από την καθημερινότητα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

KONSTANTINOS TSAKALIDIS / Afghan Migrant, Belgrade, Serbia, January 19 2017

 

Πού και πως: 

Ψηφιακές προβολές και μεγάλες τυπωμένες φωτογραφίες εκτίθενται σε επιλεγμένα σημεία του αστικού ιστού του κέντρου της πόλης, κομβικά στην κυκλοφορία του κοινού όλες τις ώρες της ημέρας. Φωτογραφίες που έχουν υπάρξει σημεία ειδησεογραφικής αναφοράς και φωτογράφοι που με τη δουλειά τους έχουν εμπνεύσει νέες γενιές δημιουργών κάνουν την Αθήνα κέντρο του ζωντανού και μαχόμενου φωτορεπορτάζ.

MARK SCHIEFELBEIN / Port Moresby, Papua, New Guinea, November 17 2018

 

Οι φωτογραφίες Ελλήνων και φιλοξενούμενων φωτορεπόρτερ αποκαλύπτουν στιγμές της καθημερινότητας διαφορετικών πόλεων του πλανήτη. Φωτογραφίες δημοσιευμένες σε μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα και βραβευμένες στους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως εκτίθενται στο Αθηναϊκό κοινό «συνυπογράφοντας» τον ενεργό ρόλο και τη δυναμική της ελληνικής πρωτεύουσας στο σύγχρονο διεθνές πολιτιστικό προσκήνιο.

Οι φωτορεπόρτερς αναδεικνύουν έτσι την Αθήνα ως σημείο συνάντησης, σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας.


YANNIS BEHRAKIS / Refugees / Greek village of Idomeni / September 10 2015

Τιμώντας τον Γιάννη Μπεχράκη  

Στην εναρκτήρια διοργάνωση το Athens Photo World τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, επικεντρώνοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του και στη σημαντική συμβολή του στο ελληνικό και διεθνές φωτορεπορτάζ. Δείγματα της δουλειάς του Γιάννη Μπεχράκη παρουσιάζονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με παράλληλες εκδηλώσεις και επιλεγμένους προσκεκλημένους που θα συζητήσουν με το κοινό.
Με στόχο την ενίσχυση και ενθάρρυνση των νέων που ασχολούνται με το φωτορεπορτάζ και υλοποιώντας το όραμα του Γιάννη Μπεχράκη, το Athens Photo World και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθιερώνουν δύο ετήσια χρηματικά βραβεία για τους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και τον κόσμο.


PETROS GIANNAKOURIS / Temple of Parthenon / Athens / June 28 2010

Οργανωτική επιτροπή του Athens Photo World:
Θανάσης Σταυράκης/ ΑΡ, Λευτέρης Πιταράκης/ ΑΡ, Χριστίνα Καλιγιάννη, Γιάννης Κολεσίδης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κεντρική φωτογραφία: ALKIS KONSTANTINIDIS / Migrants, Tijuana, Mexico, December 2 2018