Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπάρχουν εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτων που όπως αποδείχθηκε τις έχουν επισκεφθεί κάποιοι Έλληνες επιτήδειοι έμποροι.

Μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν αρκετά στελέχη από την αγορά καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μερικοί έμποροι αποκτούσαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα από ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδιώτες καταναλωτές και στη συνέχεια έβρισκαν όμοια μοντέλα από Κέντρα Ανακύκλωσης στη Γερμανία ή άλλα κράτη-μέλη και δημιουργούσαν τις λεγόμενες στην αγορά «μαϊμούδες».

Ωστόσο όπως φαίνεται κάποιοι επιτήδειοι θέλησαν να κάνουν πιο νόμιμες τις κομπίνες τους κερδίζοντας πάρα πολλά χρήματα από αυτοκίνητα που αντί για καταστροφή στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΕ οδηγούνται για… πώληση στην Ελλάδα απολύτως νόμιμα και σημειώνοντας πολύ υψηλά κέρδη αλλά τελικά τον «λογαριασμό» των πληρώνουν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές που επωμίζονται όλες τις υπέρογκες επισκευές που προκύπτουν εξαιτίας των διανυθέντων χιλιομέτρων..

Ειδικότερα κάποιοι επιτήδειοι έμποροι αυτοκινήτων έχουν μεταβεί στη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη όπου κάθε χρόνο οδηγούνται στα Κέντρα Ανακύκλωσης από 500.000 έως και πάνω από 1 εκατ. οχήματα και έχουν συνάψει συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες κάποιων τέτοιων κέντρων ώστε να προμηθεύονται εξαιρετικά φθηνά αυτοκίνητα για την Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε πως στη Γερμανία κάθε χρόνο οδηγούνται περίπου 500.000 οχήματα για διάλυση, στην Γαλλία πάνω από 1 εκατ. μονάδες όπως επίσης και στην Ιταλία ενώ στην Ισπανία επίσης οδηγούνται για καταστροφή πάνω από 600.000 οχήματα ετησίως.

Όταν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος στη Γερμανία ή άλλο κράτος-μέλος οδηγεί το αυτοκίνητό του για καταστροφή και ο ιδιοκτήτης του κέντρου ανακύκλωσης κρίνει ότι μπορεί να πουληθεί στην Ελλάδα τότε αντί να το καταστρέψει προτείνει στον κάτοχό του να το αγοράσει έναντι πινακίου φακής δηλαδή σε τιμές που κυμαίνονται από 150 έως 500 ευρώ σε εξαιρετικά καλές περιπτώσεις οχημάτων.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς όλοι οι ιδιοκτήτες συμφωνούν να παραχωρήσουν την κυριότητα του οχήματος που οδηγούν προς καταστροφή έναντι κάποιου χρηματικού ποσού.

πηγη, economico.gr