Ακούγοντας τον από του βήματος της Βουλής ακόμη και οι ορκισμένοι εχθροί του ψιθύρισαν …σαπώ! Και παρ’ ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς η ΝΔ δεν μετείχε στη συνεδρίαση, το χειροκτρότημα ήταν εκ βαθέων και με όλο το σεβασμό που πρέπει στον πολιτικό άνδρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πολλές φορές κατάφερνε να μην είναι συμπαθής και πολλοί του χρεώνουν την αρχή κατάρρευσης της μεσαίας τάξης εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ και του PSI. Ωστόσο είναι από τους ελάχιστους σύγχρονους πολιτικούς που διαθέτει τέτοιον ορθό πολιτικό λόγο χωρίς ιδιαίτερο αντίλογο. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε σήμερα την τελευταία του ομιλία στη Βουλή λαμβάνοντας το λόγο στη συζήτηση για τον Ποινικό Κώδικα, από την οποία απείχε η αντιπολίτευση. Ετσι, η τελευταία ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια έγινε ενώπιον μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και τον χειροκρότησαν στο τέλος.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο μόνος που τον χειροκρότησε στην αίθουσα ήταν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας για την κυρία Γεννηματά αν το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν είναι καλό.

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και χαιρέτησε έναν έναν, δια χειραψίας, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στην Ολομέλεια. Η συναισθηματική φόρτιση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν εμφανής. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του στη Βουλή, όπου έμεινε για περίπου πέντε λεπτά και ακολούθως πήγε στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Και εκεί ο κ. Βενιζέλος έντονα συγκινημένος, σχεδόν βουρκωμένος, χαιρέτησε δια χειραψίας όλους τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο χώρο και οι οποίοι φυσικά τον ρώτησαν αν πρόκειται να τον ξαναδούν σύντομα στη Βουλή. «Θα το δούμε, έχει ο θεός», απάντησε ο κ. Βενιζέλος, με τους δημοσιογράφους να επιμένουν και να του λένε «εννοούμε στην επόμενη βουλή, όχι γενικά στο μέλλον». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με ένα πονηρό χαμόγελο.

 Δεν είναι η καταλληλότερη ώρα για οποιονδήποτε σχολιασμό της απόφασης της Φώφης Γεννηματά να εξοστρακίσει εμμέσως τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια διατείνεται ότι πρόκειται για μια σαφή πολιτική απόφαση. Ενδεχομένως να πρόκειται απλώς για μια προσωπική  απόφαση, καθώς δεν θα ήταν εύκολο για την κυρία Γεννηματά να σισθάνεται συνεχώς ότι πολιορκείται από έναν πολιτικό του βεληνεκούς του Βενιζέλου και που έχει μπροστά του αρκετό πολιτικό χρόνο.

Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο σαφές ότι η κυρία Γεννηματά σκέφτεται πλέον την επομένη των εκλογών και εκτιμά -ή της πέρασε ο κ. Τσίπρας το μήνυμα – ότι με Βενιζέλο και κεντροδεξιά στελέχη δεν θα υπάρξει συνεργασία, καθώς θα χαθεί το αφήγημα που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στήσει. Βεβαίως αυτό το επιχείρημα τίθεται εν αμφιβόλω γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα ή ενδοιασμό να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο πόρρω απέχοντες -αρνητικά – από αυτό που εκπροσωπεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μένει να αναδειχθεί  σύντομα η πραγματική εικόνα της δεδομένης χρονικής περιόδου με τον Βενιζέλο σε απόσταση πλέον ασφαλείας και τη Φώφη Γεννηματά αποφασισμένη να στηρίξει τις επιλογές της.

Ρ.Μ.