Σε μη ιδανικές κοινωνίες που ζούμε συμβαίνει το αντίστροφο: δεν διαμορφώνουν οι ιδεολογίες τον άνθρωπο αλλά οι άνθρωποι την ιδεολογία. Αυτό αποτελεί ανώμαλη εξέλιξη της διαδικασίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, των ψηφοφόρων, των θρησκευομένων, των δημοσιογράφων, των επιστημόνων δεν φέρουν το ηθικό πλεονέκτημα που ευαγγελίζεται και διακηρύσσει η ιδεολογία, την οποία δεν υπηρετούν, όπως θα έπρεπε, αλλά κατά το πλείστον, ιδιοτελώς πρόσκεινται.

Το ελλιπές ηθικό ανάστημα, το οποίο είναι αποτέλεσμα, κατά πλειοψηφία, της έντονης ροπής προς εξουσία και περαιτέρω υλικής συσσώρευσης, κατακρημνίζει τις ελπίδες του απλού ανθρώπου για την καλυτέρευση της κοινωνίας, της ζωής του.
Οι πλείστοι, στην συγκεκριμένη συγκυρία/κατάσταση δρουν και συμπεριφέρονται το ίδιο, ορμώμενοι από τα ίδια ταπεινά ελατήρια.

Είναι η ανθρώπινη φύση.

Είναι ότι στους σκοτεινούς καιρούς μας όσοι έχουν συνειδησιακή ευρύτητα και αξιόμαχο ηθικό κώδικα, συνηθέστατα, ιδιωτεύουν ή είναι αναχωρητές, δεν διεκδικούν να γίνουν ταγοί.

Η ποιότητα, η εντιμότητα, η ηθική θωράκιση έχει καταστεί αυτισμός.
Η φιλοσοφία, ως τρόπος σκέψης και ζωής, όχι ως εγκύκλια σπουδή, θεωρείται φευγάτη και πολυτελής ενασχόληση.
Αυτή η θεώρηση είναι η ήττα του σύγχρονου ανθρώπου.

Η ανθρώπινη βιολογία ως αυτοσύστημα, η κοινωνία που οργανώνονται πάσχουν στην αρχιτεκτονική δομή τους. Εκ του αποτελέσματος. Είναι νομοτελές αιτιατόν διαφόρων αιτιών.
Τα αίτια οφείλουμε να τα βρούμε μόνοι μας, να καυτηριάσουμε με άθλους την παθογενή ύπαρξή τους, να ατενίσουμε στ´ αστέρια, να κοιτάξουμε μέσα μας, να μετατρέψουμε την ζωή σε βίο.

Ευθύνη όλων μας!

Ο καθένας με υπεύθυνη στάση ας επιλέξει με λυσιτελή κριτήρια τι Θεό πιστεύει, τι ιδεολογία υπηρετεί, τι επιστήμη διακονεί, ποιά θα είναι η συνολική βιοτική άποψη και δράση του.
Τα χνάρια στον κόσμο αυτόν να ´ναι δικά μας, συνειδητά.
Η βιοδιαδρομή μας ας είναι ένα ανεπανάληπτο
έργο τέχνης, αποτέλεσμα καθαρής ενέργειας, σωστής πληροφορίας, έντιμης δράσης, γενεσιουργού έρωτα και ατέλειωτης αγάπης.
Το που, από ποιούς και πως θα εκτιμηθεί είναι μια άλλη ιστορία…

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα περπατούν, άτομα κάνουν σπορ, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες