Ο καφές θεωρείται μετά το τσάι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο. Πολλοί από εμάς κρατάμε ένα φλυτζάνι καφέ ενώ διαβάζουμε αυτό το άρθρο και σίγουρα θα αισθανθούμε ανακούφιση διαβάζοντας για τα στοιχεία πρόσφατης πανεπιστημιακής έρευνας. Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου σε συνεργασία με το βρετανικό καρδιολογικό ίδρυμα και μας αποκαλύπτει ότι ακόμη και 24 φλυτζάνια καφέ την ημέρα κι αν πίνουμε δεν θα δούμε τις αρτηρίες μας να στραπατσάρονται σε σχέση με εκείνον που δεν πίνει ούτε ένα φλυτζάνι την ημέρα.

Πολύ καλά τα νέα, αλλά όχι και τόσο πολύ νέα. Ισως επειδή πίνουμε αρκετούς καφέδες, το ρόφημα αυτό έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνών όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία μας. Ως τώρα δεν έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ακράτεια, εύθραυστα οστά, αφυδάτωση, χολόλιθους, βλάβη στο ήπα, άνοια ή ακόμη ακι…έλκη στομάχου.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις πρόσφατες μελέτες μας δείχνουν τα οφέλη για την υγεία. Ο καφές φαίνεται ότι προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον, του ήπατος και του διαβήτη τύπου 2. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και, ενδεχομένως, αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 Στη βρετανία οι καταναλωτές προτιμούν να πίνουν τσάι, αλλά όσο κι αν φαίνεται περίεργο – οι Βρετανοί ειναι παραδοσιακοί – όλο και περισσότεροι αλλάζουν συνήθειες και δοκιμάζουν τον καφέ ή μάλλον βάζουν στις καθημερινές τους συνήθειες και τον καφέ.

Τα καφενεία δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Εισήχθησαν στην Ευρώπη από τον μουσουλμανικό κόσμο τον 17ο αιώνα, που μεταφέρονταν από τις εμπορικές δυνάμεις της Μάλτας και της Βενετίας. Το πρώτο καφενείο του Λονδίνου ξεκίνησε το 1652 από Έλληνα υπάλληλο της εταιρείας Levant, που διαπραγματεύεται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μέχρι το 1700 υπήρχαν περίπου 550 καφέ στην πόλη του Λονδίνου – πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα από τα σημερινά καφενεία σε σχέση με τον πληθυσμό. Ήταν εστίες του Διαφωτισμού, όπου η ευελιξία και η ζωτικότητα της κατανάλωσης καφέ ενθάρρυναν νέες ιδέες: τον ασφαλιστικό κλάδο, το χρηματιστήριο, τις εφημερίδες, τα πολιτικά κόμματα. Για μια δεκάρα – αυτή ήταν η τιμή του καφέ, οποιοσδήποτε μπορούσε να μπει να πιει καφέ και να συμμετάσχει σε συζητήσεις.

Στην Βρετανία ο καφές συνοδεύεται συχνά από μικρά συμπαθητικά γλυκά. Εκεί λοιπόν μπορεί να βρίσκεται το πρόβλημα. Η ζάχαρη που υπάρχει παντού ενδέχεται να ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας και όχι ο καφές – καφές!!

Δημοσίευμα των Financial Times