Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους”, όπως είχε χαρακτηριστεί -πρόωρα ομολογουμένως- από τους κυβερνώντες ξαναήρθε στην επικαιρότητα, με αφορμή τη γενικευμένη έρευνα που ανατέθηκε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα, προκειμένου να ερευνηθούν οι χειρισμοί των εισαγγελικών λειτουργών που ενεπλάκησαν στις έρευνες εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει στοιχεία σε βάρος τους για πολιτικό χρήμα.

Η γενικευμένη έρευνα ξεκίνησε με εντολή της απερχόμενης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, και αφορά στις σοβαρές καταγγελίες, που είδαν και το φως της δημοσιότητας, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που επόπτευε τους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά παραιτήθηκε καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις σε βάρος του και προειλημμένες αποφάσεις για δίωξη πολιτικών.

Η αναφορά Αγγελή, που αφορούσε τα όσα έγιναν, ή δεν έγιναν, στο γνωστό ταξίδι στη Βιέννη, είχε τεθεί στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γρηγόριο Πεπόνη, αλλά τώρα τα πάντα ερευνώνται με βάση το σύνολο των καταγγελλομένων από τον κ. Αγγελή.

Παράλληλα καταγγελίες κατά Αγγελή έχει διατυπώσει και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που έχει τη βασική ευθύνη των χειρισμών για τη Novartis, οι οποίες επίσης ερευνώνται πλέον υπό το φως των νέων δεδομένων.

Αίσθηση προκαλεί πως οι καταγγελίες αυτές είχαν γίνει καιρό, αλλά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μόλις τώρα κινήθηκε για διερεύνηση του συνόλου των καταγγελλομένων.

Με βάση τις καταγγελίες Αγγελή, είχαν προαποφασιστεί, χωρίς στοιχεία, διώξεις κατά πολιτικών, ενώ, όπως αναφέρει ο ίδιος, υπήρξαν μεθοδεύσεις κατά τη διάρκεια των ερευνών εξωδικαστικής φύσεως.

Σημειωτέον ότι και η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, είχε παραιτηθεί, πριν αναλάβει η Ελένη Τουλουπάκη, καταγγέλλοντας γραπτώς και δημόσια εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.