Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στη σύγκρουση της Huawei με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει επί της ουσίας απαγορεύσει την παρουσία του κινεζικού γίγαντα της τεχνολογίας στη χώρα, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Engadget, η Huawei προχώρησε στο πατεντάρισμα του λειτουργικού για τις φορητές συσκευές της (κινητά και tablets), καθώς η σχέση της με την Google βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε ισορροπία τρόμου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Huawei η Google αποφάσισε να σταματήσει να παρέχει αναβαθμίσεις στο Android, με το οποίο είναι εφοδιασμένα τα κινητά της εταιρείας, αν και δόθηκε παράταση τριών μηνών.
Μόλις ο «πάγος» της Google έγινε γνωστός, η Huawei ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος για τα κινητά της, το οποίο θα είναι πλήρως συμβατό με τις υπηρεσίες της Google.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα πράγματα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, καθώς η εταιρεία πατεντάρισε το δικό της λειτουργικό με το όνομα «Hongmeng» στο Περού, ώστε να χρησιμοποιείται σε εννέα χώρες και στην Ευρώπη.
Μάλιστα, για την Ευρώπη το όνομα του λειτουργικού είναι «Ark OS», ενώ η Huawei έχει δηλώσει ότι, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, το φθινόπωρο θα αρχίζει να εγκαθιστά το δικό της λειτουργικό στις συσκευές της.
Πάντως, η Huawei έχει κινήσει νομικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, προκειμένου η απαγόρευση να αρθεί, ενώ στρέφεται νομικά και κατά αμερικανικών εταιρειών για παραβίαση πατεντών της.