Επιμένει το Πεκίνο να στηρίζει την επκεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, την ώρα που εκατομμύρια διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή της.

Χθες έλαβαν χώρα οι πιο μαζικές διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία του Χονγκ Κονγκ, με τους οργανωτές να κάνουν λόγο για συμμετοχή περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήταν η δεύτερη διαδοχική Κυριακή κατά την οποία κατέβηκαν οι πολίτες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο, που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Η Λαμ ανέστειλε την προώθηση του νομοσχεδίου υποσχόμενη διαβούλευση και βελτιώσεις και ζήτησε συγγνώμη, αλλά οι διαδηλωτές τονίζουν πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Εν τω μεταξύ, ο Τζόσουα Γουόνγκ, ηγέτης των φοιτητών, ο οποίος έγινε το πρόσωπο του «Κινήματος της Ομπρέλας», των διαδηλώσεων για τη δημοκρατία πριν από πέντε χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, Δευτέρα. Είχε σταλεί πίσω στη φυλακή τον Μάιο, όταν έχασε ύφεση, που είχε ασκήσει στην καταδίκη του για το ρόλο του στις διαδηλώσεις του 2014.

Οι εξελίξεις συνιστούν έναν παράγοντα πίεσης στο Πεκίνο σε μία περίοδο κατά την οποία ο Σι Τζινπίγνκ έχει εμπλακεί σε μία κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο η κινεζική ηγεσία δεν θέλει να δείξει, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι υποχωρεί.