`Ετοιμη να χαλαρώσει την πολιτική της η ΕΚΤ καθώς η ανάπτυξη είναι ισχνή

 

Σαφή ήταν τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική της εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα αδύναμης ανάπτυξης και πολιτικής αβεβαιότητας.

Σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν τις προσεχείς εβδομάδες πώς θα αντιδράσουν απέναντι στην ύφεση.

Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Ντράγκι προσπάθησε να καθησυχάσει τους παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της τράπεζας να ενεργήσει εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση έλευσης μιας νέας ύφεσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες της ΕΚΤ θα πρέπει να συνδυαστούν με περισσότερες ενέργειες από τις κυβερνήσεις για να αποφευχθεί η ασθενής ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός.

«Η νομισματική πολιτική μπορεί πάντα να επιτύχει τον στόχο της και μόνης της, αλλά, ειδικά στην Ευρώπη όπου οι δημόσιοι τομείς είναι μεγάλοι, μπορεί να το κάνει ταχύτερα και με λιγότερες παρενέργειες αν οι δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών ευθυγραμμιστούν με αυτήν», εξήγησε ο Ντράγκι.